Nieuwe lijst voor Napoleon

26 november 2015

‘De intocht van Napoleon te Amsterdam’, het grootste schilderij uit de collectie van het Amsterdam Museum, is vanaf 12 december in volledig gerestaureerde staat te zien in de Amsterdam Galerij. Op maandag 30 november krijgt het werk zijn nieuwe lijst van maar liefst 5,5 bij 6,5 meter groot.

De originele lijst van het werk is niet bewaard gebleven. Het Amsterdam Museum heeft daarom naar voorbeeld van schilderijen uit dezelfde periode een empire-lijst laten maken, afgewerkt met lijmverf en bladgoud. Het museum is hierbij de Firma Art Collection International van de gebroeders Laagwater te Abcoude bijzonder dankbaar voor de basislijst, die op hun kosten in China werd vervaardigd. De lijst is na aankomst in Nederland afgewerkt in het restauratieatelier van het Amsterdam Museum.

‘De intocht van Napoleon’ werd in 1812-1813 geschilderd door Matthieu van Bree (1773–1839). Het doek, dat groter is dan de Nachtwacht, hing eerst in het oude stadhuis van Amsterdam en het Rijksmuseum. In 1961 kwam het terecht in het depot van het Amsterdam Museum. In 2011, precies 200 jaar nadat Napoleon Amsterdam bezocht, werd het doek opnieuw onthult. Het werk had daarvoor 120 jaar opgerold in het depot gelegen. Een restauratie was nodig om het werk in goede staat aan het publiek te tonen. Een succesvolle crowdfunding-actie in 2012 bracht hiervoor in totaal bijna € 50.000 euro op.