ONTWERP VAN HET NIEUWE AMSTERDAM MUSEUM BEKEND

4 februari 2021

Het Amsterdam Museum staat aan de vooravond van een grote renovatie. Het nieuwe Amsterdam Museum wordt een publieksvriendelijke plek waar bezoekers en bewoners Amsterdam leren kennen in een museumgebouw dat in verbinding staat met de buurt, de stad en haar bewoners. De veranderingen zullen ín het museumgebouw het meest voelbaar zijn. Naar verwachting zal het nieuwe Amsterdam Museum openen in 2025, ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad. Uitgebreide informatie over de plannen is te vinden op www.hetnieuweamsterdammuseum.nl.

De gemeente en het museum zijn gezamenlijk opdrachtgever in dit project. De gemeente Amsterdam als eigenaar van het gebouw en het Amsterdam Museum als huurder van het complex. De renovatie moet van het bestaande monument een toekomstbestendig stadsmuseum maken.

We zijn enorm blij met wat er ligt en kunnen de plannen nu eindelijk ook delen met de
 rest van de stad en Nederland”,
vertelt Judikje Kiers (directeur Amsterdam Museum).

“De renovatie van het Amsterdam Museum is een belangrijke investering in de toekomst van de stad. Het wordt een toegankelijk en toonaangevend museum, met genoeg ruimte voor de collectie en ontmoetingen voor bezoekers en bewoners. Het gerenoveerde museum zal alle verhalen vertellen van onze superdiverse stad, met respect voor de verhalen van het eeuwenoude monumentale gebouw.”, aldus de Amsterdamse wethouder van cultuur Touria Meliani.

Het ontwerp van het nieuwe Amsterdam Museum is gebaseerd op vier uitgangspunten: ruimte voor collectie en publiek, toegankelijkheid, zichtbaarheid en verduurzaming. Het museum is sinds 1975 gevestigd in het voormalige Burgerweeshuis aan de Kalverstraat. De locatie in het hart van de binnenstad en de rijke geschiedenis van het monument maken het de ideale plek voor het Amsterdam Museum. Om ook voor de komende generaties de museale ambities hier waar te kunnen maken, zijn verbeteringen op de vier genoemde punten hard nodig.

Er komen grotere museumzalen met meer ruimte voor de collectie, tijdelijke presentaties en educatie. De nieuwe goed uitgeruste multifunctionele werk- en ontvangstruimtes en een auditorium die er komen zijn geschikt voor debat, workshops en onderwijs. Het gebouw krijgt een duidelijk museaal parcours dat toegang geeft tot alle delen, ook de monumentale zoals het historische authentieke gewelf – dat nu niet toegankelijk is voor publiek - en de Regentenkamer. Het ontwerp voorziet in een vanzelfsprekende routing met een begin, midden en einde. Bovendien wordt het museum van boven tot onder, optimaal toegankelijk voor iedereen. Ook voor de bezoekers met een fysieke beperking. Op het gebied van daglicht, klimaat en duurzaamheid moeten ook forse moderniseringsslagen worden gemaakt. Naar verwachting zal het nieuwe Amsterdam Museum openen in 2025, ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad.

© Neutelings Riedijk Architecten, doorsnede over v.l.n.r. de Jongenplaats, de Stadshal met daarboven de grote zaal, de Meisjesplaats en de publieksfuncties aan de Nieuwezijds Voorburgwal
© Neutelings Riedijk Architecten, schets van de Stadshal en topstukkenzaal in het hart van het museumcomplex aan de Kalverstraat
© Neutelings Riedijk Architecten, langsdoorsnede over de Stadshal met daarboven de grote zaal. Rechtsonder is het gewelf zichtbaar, waar het museale parcours start