Project De Digitale Stad wint internationale Digital Preservation Award

1 december 2016

Op 30 november won het project ‘De Digitale Stad herleeft.' Een case studie voor webarcheologie’ de prestigieuze internationale Digital Preservation Award.

In dit project worden de resten van de online community De Digitale Stad uit de jaren negentig opgegraven om deze te reconstrueren en te bewaren als digitaal erfgoed. Het Amsterdam Museum werkt hierin samen met Waag Society, de Universiteit van Amsterdam, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD).

Op 15 januari 1994 opende De Digitale Stad (DDS) zijn virtuele poorten. Het was een initiatief van enkele Amsterdamse pioniers die hiermee een laagdrempelig internet met toegang voor iedereen beoogden. DDS was de eerste online community in Nederland en speelde zodoende een belangrijke rol in de geschiedenis van het internet in Amsterdam en de rest van Nederland. In de virtuele stad kon iedere gebruiker een eigen website/huis hebben. Zo was er ook een postkantoor van waaruit kon worden gemaild en een café waar mensen konden chatten.

In 2001 ging de website De Digitale Stad offline. Ons digitale erfgoed, het digitale geheugen van het de eerste jaren van Internet, liep daarna risico verloren te gaan. Samen met vele vrijwilligers en onze projectpartners graven we de digitale resten van dit unieke historische monument op. Hiermee willen we het een plek geven die het verdient, binnen de geschiedenis van Amsterdam, en willen we de digitale archeologische resten veiligstellen voor de toekomst.

De internationale Digital Preservation Awards zijn een initiatief van de Britse ‘Digital Preservation Coalition’. Ze worden elke twee jaar uitgereikt aan mensen of organisaties die op een significante en innovatieve manier hebben bijgedragen aan het veiligstellen en toegankelijk houden van ons wereldwijde digitale erfgoed. Ons project "De Digitale Stad herleeft, een case study voor web-archeologie" was finalist in de categorie: 'The National Archives Award for Safeguarding the Digital Legacy'.

Lees hier meer over het project op 't Hart: https://hart.amsterdam/re-dds