Reis door de Tijd met de Noord/Zuidlijn

20 juli 2018

Reis digitaal per metrostation door het Amsterdamse cultureel erfgoed. Bekijk foto's, tekeningen, kaarten, boeken uit het (recente) verleden waar je vanaf 22 juli ongezien onderdoor rijdt.

Vanaf zondag 22 juli rijdt eindelijk de Noord/Zijdlijn van Amsterdam Noord naar station Amsterdam Zuid. Het Amsterdam Museum is vanaf dat moment ook per metro te bereiken, het dichtstbijzijnde station is Rokin. Ter gelegenheid van de opening van de veelbesproken metrolijn heeft Adamnet de erfgoedsite adamlink.nl/nzlijn ontwikkeld. Op deze site kan je terecht voor een digitale reis door het Amsterdamse verleden maken.

Adamnet
Adamnet is een samenwerking tussen de verschillende Amsterdamse archieven en bibliotheken, waar ook het Amsterdam Museum deel van uit maakt. Adamnet wil culturele erfgoeddata ontsluiten als Linked Open Data. Met deze techniek is het mogelijk om nieuwe verbanden te leggen tussen verschillende databronnen zoals die van het Stadsarchief. Perfect geschikt voor onderzoeken, werkstukken of om op reis te gaan door de enorme rijkdom van het cultureel Amsterdams erfgoed.

Reis door de Tijd
Reis door de Tijd is ontwikkeld door AdamNet in samenwerking met NoProtocol. Het zoeken in de straten van Amsterdam is ontwikkeld door studenten van de HvA. In het project werkten samen: de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Bibliotheek UvA/HvA, de universiteitsbibliotheek VU, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdam Museum. Deze productie werd financieel mogelijk gemaakt door Stichting Pica.

Reis door de tijd met de Noord/ Zuidlijn