Streetwear & Identiteit in het Amsterdam Museum

20 juni 2018

In het Amsterdam Museum is deze zomer werk te zien van Esther Meijer (Nieuw Jurk) en Bonne Reijn. Zij maakten in opdracht van het museum en CBK Zuidoost de installatie Streetwear & Identiteit.

Esther Meijer, bekend van haar modelabel Nieuw Jurk, maakte voor deze gelegenheid de installatie Future Icons. Van ontwerper Bonne Reijn is een groot aantal Bonne Suits te zien, waarvan het Amsterdam Museum er twee heeft aangekocht voor de collectie. Beide kunstenaars maken duidelijk welke belangrijke rol kleding speelt bij het vormgeven van identiteit binnen de hedendaagse jeugdcultuur. De installatie Streetwear & Identiteit is te zien in het Amsterdam Museum van 28 juni tot en met 19 augustus.

Esther Meijer
Bonne Reijn en Georgy Dendoe

Future Icons – Esther Meijer / Nieuw Jurk
Nieuw Jurk is het jonge en grensverleggende modelabel van ontwerper Esther Meijer (Hoorn, 1981), dat mode met kunst combineert en maatschappijkritisch is. De uitgesproken ontwerpen zijn opvallend, draagbaar en vaak unisex. Samenwerking, communicatie en verbinding staan centraal in het werk van Meijer.

In haar installatie ‘Future Icons’ speelt ze met de beeldtaal van hiphop en brengt ze een ode aan (Amsterdamse) jeugd- en straatcultuur. De installatie van textiel is opgebouwd uit speciaal ontworpen kledingstukken en driedimensionale aan het plafond hangende ‘portretten’ van de rapartiesten, gemaakt van hun eigen merchandise T-shirts. Volgens Meijer is haar installatie een totem, een symbool van de verafgoding van de jonge idolen door de generatie die ze vertegenwoordigen. In de installatie komt ook een aantal hoofdpersonen terug uit haar documentaire ‘Yung Yurk’ (2017) over jonge rappers en mode in de Bijlmer. Te zien zijn rappers Jiri11 (ANBU Gang), Lost (SoulTrash) en Bokoesam, met Ray Fuego (SMIB) als symbolisch opperhoofd van de Amsterdamse hiphopscene.

Bonne Suits - Bonne Reijn
‘The poor man’s suit’: zo noemt Bonne Reijn (Amsterdam, 1990) het pak dat hij in 2014 ontwierp. De Bonne Suit is unisex en geschikt voor alle gelegenheden, te dragen door alle leeftijden en verkrijgbaar in de maten XXXS tot XXL. Elke drie maanden werkt Bonne samen met een kunstenaar die het pak gebruikt als een leeg canvas voor zijn of haar eigen interpretatie. De twee pakken die het Amsterdam Museum aankoopt, zijn gemaakt in samenwerking met de Amsterdamse kunstenaar Jan Hoek en de Ghanese schilders Stan Aziz en Hamza Mohammed. De kunstenaars hebben samen eerder geëxposeerd bij CBK Zuidoost tijdens Air in Zuidoost#2016 en Museumnacht. Een aantal van deze suits is tot stand gekomen tijdens de residency van de kunstenaars bij CBK Zuidoost.

In het Amsterdam Museum wordt de allereerste zwart-witte Bonne Suit getoond, evenals de pakken die tot stand kwamen in samenwerking met Theo Wesselo, Piet Langeveld, Patta, Esmay Wagemans Jour/ne, Jan Hoek, Stan Aziz, Hamza Mohammed, Elisa van Joole, Skate Café, Marilyn Sonneveld, MONO JAPAN (Sebastian Masuda, Yamma Sangyo & HARAPPA, Takumi Kogei, Takarajima Senkou), Order, De Rrusie, Flaka Jahaj en Ryan Hawaii.

Amsterdam Museum en CBK Zuidoost
Sinds 2013 slaan CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum elke zomer de handen ineen voor een gezamenlijke opdracht aan een Amsterdamse kunstenaar die leidt tot nieuw werk dat aansluit bij de actualiteit van Amsterdam. Deze samenwerking heeft geleid tot presentaties van onder andere Hamid el Kanbouhi, Patricia Kaersenhout, het multidisciplinair kunstproject #agFag en Brian Elstak.