Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

Nieuwsoverzicht

Tentoonstelling House of Vineyard in Huis Willet-Holthuysen

Tentoonstelling

Verschenen op:

ma 30 oktober 2023, 13:00 uur

House of Vineyard, 2023, Bete van Meeuwen

Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met prikkelende mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur.

Historische ruimtes in hedendaags perspectief

Als trailblazers van de Nederlandse scene verkent House of Vineyard de kracht van ballroom, waarin thema’s als verzet, gemeenschapsvorming en zelfexpressie een grote rol spelen. Voor de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens neemt dit ballroomhuis de bezoeker mee door de historische ruimtes van Huis Willet-Holthuysen door een ballroomlens. Ze doet dat door de ruimtes van het Amsterdamse herenhuis aan te vullen met installaties met mode, sieraden, fotografie en beeldende kunst. In de kamers van het huis worden verschillende interventies gedaan, met als doel om gendernormen uit te dagen, bijvoorbeeld met een zestiende-eeuws harnas gecombineerd met hedendaagse ballroomsesthetiek. De leden van House of Vineyard tonen oude en nieuwe werken uit eigen collectie, maar putten ook uit de modecollectie van het Amsterdam Museum.

Behind the scenes depot Amsterdam Museum 2023 foto door Bete van Meeuwen

Tienjarig jubileum

Ballroom is een groeiende subcultuur met expressieve uitingen. Tijdens balls wordt tegen elkaar gestreden in verschillende categorieën, zoals voguing, realness en runway. Het is dit jaar tien jaar geleden dat het eerste ball in Nederland werd georganiseerd. Dit jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling en een bijpassend publieksprogramma, met panelgesprekken, filmscreenings, tours en workshops. In de tentoonstelling blikt House of Vineyard onder meer terug op het afgelopen decennium door hoogtepunten van hun balls te tonen in de interactieve installatie Karosa (Papiamentu voor paradekar): een ontmoeting tussen een rariteitenkabinet en een Caribische paradekar.

Manier om ruimte op te eisen

Ballroom werd gevormd voor en door Zwarte en Latijns-Amerikaanse trans vrouwen en queer mensen in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Harlem, New York. Zij verzetten zich tegen reguliere, veelal racistische schoonheidswedstrijden door balls te organiseren voor, met en door lhbtiq+-ers van kleur. Tijdens een ball strijden deelnemers in verschillende categorieën om trofeeën, geldprijzen, status en verering. De balls zijn uitbundige underground-evenementen, die fungeren als verzet tegen de overheersende cisnormatieve maatschappij. Sinds de opkomst van deze balls is ballroom een bloeiende artistieke cultuur. Veel mensen die actief zijn in de ballroomscene, zijn lid van een 'huis'. Hierin is een groep mensen vertegenwoordigd die elkaar gekozen heeft als 'familie', met een veilig thuis waarin ruimte is voor ieder individu.

Ballroom is een omgeving waar kunst en activisme elkaar ontmoeten. Het is een vorm van protest en verzet, en een radicale viering van ons bestaan en ons recht om ruimte in te nemen.

Viva Pride Campaign, 2019, Amber Vineyard, foto door: Tom ten Seldam

Amber Vineyard

De betrokken inzet van House of Vineyard voor het creeëren van ruimtes voor onbevangen zelfexpressie is een inspiratiebron voor velen. Hun artistieke expressie maakt hen tot een onmiskenbaar en geliefd onderdeel van de hedendaagse cultuur.

Roberto Luis Martins, 2022, Foto Amsterdam Museum, pfg

Roberto Luis Martins

Curator of Fashion and Popular Culture at the Amsterdam Museum

Black Pride Ball 2022 Foto Tarona

Over House of Vineyard

House of Vineyard werd in 2014 opgericht door ‘Mother’ Amber Vineyard. Het internationaal erkende ballroomhuis bestaat uit ongeveer dertig mensen en groeit nog steeds. Samen met ‘Father’ Elly Vineyard hebben ze in elkaar een gekozen familie gevonden. Sinds haar oprichting heeft House of Vineyard een grote impact gehad op de ballroomcultuur. Het huis zorgt voor gemeenschapsvorming, biedt educatieve mogelijkheden en daagt conventies binnen en buiten de ballroomscene uit. Naast haar grote bijdrage aan het organiseren van en deelnemen aan bals, faciliteert House of Vineyard betaalbare lessen en deelt ze haar kennis en waarden tijdens takeovers op kunstscholen en podia door het hele land. Sinds 2018 is House of Vineyard afgereisd naar Zuid-Afrika, Curaçao, Sint Maarten en Suriname om mensen te ondersteunen bij het creëren van hun eigen ballroomcommunities. Inmiddels is het huis uitgebreid naar Zuid-Afrika. Dit is de eerste tentoonstelling die House of Vineyard als collectief co-cureert.

Huis Willet Holthuysen Foto Monique Vermeulen

Huis Willet Holthuysen, fotograaf: Monique Vermeulen.

Over Huis Willet-Holthuysen

De tentoonstelling is te zien in het imposante Huis Willet-Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, aan de Herengracht in Amsterdam. Het dubbele herenhuis heeft verschillende historische interieurs, waaronder een negentiende-eeuwse balzaal en een symmetrische Franse stijltuin, en herbergt tal van indrukwekkende historische voorwerpen. In Huis Willet-Holthuysen worden daarnaast tentoonstellingen geprogrammeerd die het huis en zijn verleden vanuit verschillende perspectieven belichten. Elke presentatie belicht weer een ander aspect van het huis.

Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

 • Zien & Doen
 • Verhalen & Collectie
 • Tickets & Bezoek
 • Tentoonstellingen
 • Rondleidingen
 • Families
 • Onderwijs
 • Nieuws
 • Nieuwsbrief
 • Publicaties
 • AMJournal

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
 • © Amsterdam Museum 2024