Verjaardag van Amsterdam in het Amsterdam Museum

23 oktober 2018

Op zaterdag 27 oktober vieren we de 743ste Verjaardag van Amsterdam. Zoals elk jaar organiseert het Amsterdam Museum diverse activiteiten om deze dag te vieren. In deze editie staat de tentoonstelling De Mooiste Stad - Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan centraal. Er is een panelgesprek o.l.v. Felix Rottenberg over Van der Laans visie op stedebouwkundige ontwikkelingen, voor families is er het Burgemeesterspel waarmee jong en oud samen de tentoonstelling kunnen bekijken, er zijn rondleidingen en Het Zwanenkoor brengt het Amsterdamse lied tot leven. Alle activiteiten zijn gratis (excl. toegang tot het museum).

De erfenis van Van der Laan - panelgesprek i.s.m. Ons Amsterdam (11.00 - 12.30 uur)Samen met Ons Amsterdam organiseert het Amsterdam Museum een gesprek met een panel van goedgeïnformeerde Amsterdammers onder leiding van Felix Rottenberg over de nalatenschap van burgemeester Eberhard van der Laan.
In de door hemzelf samengestelde tentoonstelling De Mooiste Stad presenteerde Van der Laan vier wethouders die grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de stad. Willem Treub, Floor Wibaut, Monne de Miranda en Jan Schaefer lieten niet alleen een erfenis na in baksteen en beton, maar ook een visie op hoe het leven in de groeiende stad zich zou moeten ontwikkelen. Wat betekent die keuze van Van der Laan? Waarom spiegelde hij zich juist aan die vier mannen? Wat zegt het over zijn visie op de groei van de stad?
Aan het woord komen o.a. Victor Pallemans (adviseur Kabinet van de Burgemeester), Floor Milikowski (onderzoeksjournalist, geograaf en planoloog) en Ton Schaap (senior stedenbouwkundige Gemeente Amsterdam). Uiteraard is er ook gelegenheid de door Eberhard van der Laan samengestelde tentoonstelling De Mooiste Stad te bekijken.

Eberhard van der Laan naast het standbeeld van Floor Wibaut in de depots van het Amsterdam Museum.

Burgemeesterspel: bekijk samen De Mooiste Stad (hele dag)

Speciaal voor families is het Burgemeester-spel ontwikkeld. Kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot) ouders bekijken samen de tentoonstelling 'De Mooiste Stad – Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan’.Met de kleintjes doe je kijk- en speurspellen, met oudere kinderen denk je samen na over de toekomst van de stad. Wat vinden families belangrijk en onmisbaar in hun ideale stad? Natuur? Ruimte? Rust? Of misschien wel drukte en gezelligheid? De verschillende opdrachten staan op schakels van een burgemeestersketting. Na elke opdracht kun je een schakel  aan je ketting hangen. Aan het eind zijn de kinderen dan de burgemeester van hun ´mooiste stad´. Het Burgemeester-spel is gratis verkrijgbaar bij de kassa van het Amsterdam Museum.

Het Zwanenkoor: het Amsterdamse lied tot leven gebracht (13.30, 14.30 en 15.30)
Het Zwanenkoor is een Amsterdams koor – opgericht in de Jordaan – en zingt al ruim zevenentwintig jaar hét Amsterdamse lied. Eberhard van der Laan was niet alleen liefhebber maar ook beschermheer van het Zwanenkoor. Op deze Verjaardag van Amsterdam zal het koor een selectie van bekende en minder bekende Amsterdamse liederen ten gehore brengen.

Wereld - Stad en Stadslab  (hele dag)
De nieuwe permanente tentoonstelling Wereld-Stad vertelt het verhaal van Amsterdam in de wereld en de wereld in Amsterdam. Een verhaal over  internationale relaties en persoonlijke verhalen. Het Stadslab laat bezoekers van alle leeftijden spelenderwijs nadenken én in gesprek gaan over de stad. Deze activiteiten zijn geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Met het Burgemeester-spel bekijken jong en oud samen de tentoonstelling De Mooiste Stad