Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

Nieuwsoverzicht

Vierde editie van Collecting the City in het Amsterdam Museum

Tentoonstelling

Verschenen op:

ma 20 november 2023, 14:00 uur

Tja Ling werk 1

Collecting the City #4

Van 23 februari 2024 tot en met 5 januari 2025 is in het Amsterdam Museum aan de Amstel een nieuwe editie van Collecting the City te zien. Voor de vierde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer zijn de deelnemende partners Kazerne Reigersbos, Ongekend Zeedijk en Museum om de Hoek.

Pianola Musuem Foto Herman van Heusden

Pianola Museum, datum onbekend, fotograaf: Herman van Heusden.

Verhalen uit de stad

In Collecting the City #4 komen, net als in voorgaande edities, verschillende verhalen en perspectieven uit de stad samen. Vanuit Kazerne Reigersbos wordt door een groep jonge makers een visie ontwikkeld op de toekomst van hun buurt. In de mini-expositie Ongekend Zeedijk wordt de vraag onderzocht van wie de Amsterdamse binnenstad is en wordt stilgestaan bij de vele verhalen die aan de eeuwenoude Zeedijk te vinden zijn. Ook Museum om de Hoek is tijdens deze editie weer present, met buurtverhalen uit Noord en West.

Kazerne Reigersbos

De Kazerne is een cultureel centrum en broedplaats in Reigersbos, een wijk in Amsterdam Zuidoost. Mensen krijgen hier de mogelijkheid om samen te komen, met een focus op talentontwikkeling, ondernemerschap en buurtparticipatie. Dat trekt ook veel jonge makers en kunstenaars aan. Vijf van hen hebben zich verenigd onder de naam Future Tellers. In de tentoonstelling van de Kazerne stellen zij zich voor en laten ze hun visie zien op hun buurt, Reigersbos. Onder begeleiding van diverse partners en kunstenaars gaan ze gedurende de looptijd van de tentoonstelling met buurtbewoners in gesprek en werken ze in het museum samen aan een kunstinstallatie, die gedurende de looptijd van de tentoonstelling blijft groeien.

Neil Fortune2922 klein

Traces of A Conversation, Neil Fortune, datum onbekend, fotograaf: Aatjan Renders.

Ongekend Zeedijk

De Zeedijk is een van de oudste straten van Amsterdam. Vanwege haar ligging aan de haven is het altijd een plek van aankomst geweest. Daarmee is het een plek waar verschillende leeftijden en culturen samenkomen. Haring Arie, de Surinaamse, Joodse en Chinese gemeenschappen, de queer- en jazzscene, jonge creatieve ondernemers – allemaal voelen zij zich hier thuis. Toch heerst ook hier de vraag: hoelang nog en van wie is de binnenstad eigenlijk? Co-curator Ravenna Westerhout onderzoekt dit in de expositie Ongekend Zeedijk samen met kunstenaars Susan Kooi, Neil Fortune en Tja Ling Hu. Ook verscheen er een boek met foto's van fotograaf Eveline Renaud. De tentoonstelling is een vervolg op het co-creatieproject ONGEKEND.ZEEDIJK dat in 2021 en 2022 plaatsvond in samenwerking met Gemeente Amsterdam, Amsterdam 750, Aanpak Binnenstad, NV Zeedijk, BIZ Zeedijk, W139 en de bijna honderd ondernemers, bewoners en bezoekers die voor dit project gesproken zijn.

Atelier Volten Foto

Atelier Volten, datum onbekend, fotograaf: onbekend.

Museum om de Hoek

Tijdens deze vierde editie van Collecting the City is Museum om de Hoek opnieuw van de partij. In deze editie stellen drie buurtmusea zich voor en delen zij bijzondere verhalen uit hun buurt. Bellamy BuurtMuseum geeft met warm buurtkamergevoel een kijkje in de Bellamybuurt. Atelier Volten toont een aantal toonaangevende werken van beeldend kunstenaar André Volten en het Pianola Museum duikt in de geschiedenis van de zelf spelende piano. Deze drie verschillende verhalen uit Amsterdam Noord en West nodigen de bezoeker uit om zelf de buurten in te duiken op zoek naar meer.

Over Collecting the City

Collecting the City is dé plek waar het Amsterdam Museum haar levendige stad verzamelt en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. Binnen dit project delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over Amsterdam. Tijdens elke editie worden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeën te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek, waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren.

 • Zien & Doen
 • Verhalen & Collectie
 • Tickets & Bezoek
 • Tentoonstellingen
 • Rondleidingen
 • Families
 • Onderwijs
 • Nieuws
 • Nieuwsbrief
 • Publicaties
 • AMJournal

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
 • © Amsterdam Museum 2024