Vijf architecten onderzoeken Amsterdam Museum

11 oktober 2017

Neutelings Riedijk Architecten, Cruz y Ortiz Amsterdam, Felix Claus Dick van Wageningen Architecten en de combinaties Office Winhov/Inbo en AL_A/NEXT/1meter98, werken de komende maanden aan het onderzoek naar het gebouw aan de Kalverstraat.

Amsterdam Museum en de Gemeente Amsterdam hebben vijf architecten geselecteerd voor het onderzoek naar het gebouw aan de Kalverstraat. Neutelings Riedijk Architecten, Cruz y Ortiz Amsterdam, Felix Claus Dick van Wageningen Architecten en de combinaties Office Winhov/Inbo en AL_A/NEXT/1meter98, werken de komende maanden aan het onderzoek. In hun studie zullen zij duidelijk maken welke mogelijkheden zij zien het historische gebouwencomplex aan te passen aan de eisen van de moderne tijd. In de loop van volgend jaar zal duidelijk worden of het inderdaad haalbaar is om het museum aan de Kalverstraat te gaan verbouwen.

Amsterdam Museum en de Gemeente Amsterdam deden eerder dit jaar een oproep aan architecten om mee te denken over de mogelijkheden van een verbouwing van het museum. Uit de zestien inschrijvingen werden door een selectiecommissie onder leiding van de Rijksbouwmeester Floris Alkemade vijf architecten gekozen. De keuze was nog niet zo eenvoudig te maken, aldus Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum: “Het is een voorrecht dat we konden kiezen uit een groot aantal gerenommeerde architecten uit binnen- en buitenland. Ik verwacht dan ook veel van de studies die de vijf bureaus voor ons gaan schetsen de komende tijd.”

De geselecteerde architecten zullen zich buigen over de vraag hoe het gebouwencomplex een inspirerend, vernieuwend, laagdrempelig en goed toegankelijk museum kan worden. Het is daarbij ook de bedoeling dat bezoekers inzicht krijgen in de geschiedenis van de gebouwen zelf – van middeleeuws klooster naar burgerweeshuis tot stadsmuseum sinds 1975. Directeur Judikje Kiers: “De gebouwen waarin het museum gevestigd is, zijn in die zin ook te zien als collectiestukken van de stad.”