Over het museum

Het Amsterdam Museum is een stadsmuseum. Wij vertellen het verhaal over de stad Amsterdam. Over toen, nu en straks.

In onze permanente tentoonstelling Amsterdam DNA geven we je in korte tijd een boeiend overzicht van de geschiedenis van Amsterdam. Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, rondleidingen en evenementen. Het museum beheert bovendien een groot deel van de collectie van de stad Amsterdam.

Het Amsterdam Museum bestaat officieel al sinds 1926, toen het in de Waag begon als dependance van het Stedelijk Museum. In 1975 verhuisden we, toen nog bekend als Amsterdams Historisch Museum, naar het huidige pand in het voormalige Burgerweeshuis. In 2011 werd de naam veranderd in Amsterdam Museum. Hiermee willen we laten zien dat dit stadsmuseum niet alleen gaat over het verleden, maar juist ook over het heden en de toekomst.

meisjesbinnenplaats

Het stadsmuseum ligt tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal. De geschiedenis van deze plek gaat terug tot de middeleeuwen, toen hier het Sint-Luciënklooster gevestigd was: een vrouwenklooster met een eigen bierbrouwerij en veestapel. De stal stond ongeveer op de plek waar nu het museumcafé is.

In 1578 besloot de stad dat hier het Burgerweeshuis moest komen. Dat weeshuis, waar meestal honderden kinderen woonden, bleef er bijna vier eeuwen, tot 1960. Uit deze periode stammen bijvoorbeeld de Regentenkamer en de Wezenkastjes op de binnenplaats. Meer weten over het leven in het weeshuis? Bekijk dan de gratis toegankelijke expositie 'Waar wezen vroeger speelden' op de Jongensbinnenplaats of bezoek onze kinderpresentatie Het Kleine Weeshuis.

Het Amsterdam Museum wordt ondersteund door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.