8 mrt 2024
Workshop en roundtable
Decennialang hebben mannen bepaald wat we als belangrijk zien, waardoor we ook nu nog de geschiedenis bekijken vanuit met name een mannelijk en eurocentrisch perspectief. Wat gebeurt er als we samen een jaar lang gaan schrijven over onze (voor)moeders, tantes, of vrouwen uit een verder verleden? Of beter: wat als we gaan schrijven aan deze vrouwen?
Pakhuis de Zwijger, 19.45 - 22.00 uur

Illustraties door Hedy Tjin, 2024
Vrouwen van Amsterdam - een ode
Pakhuis de Zwijger, 19.45 - 22.00 uur
Het Amsterdam Museum werkt inmiddels met vele partners aan het grote project Vrouwen van Amsterdam - een ode. Dit grote project in het kader van 750 jaar Amsterdam bestaat uit onder meer een tentoonstelling, een televisieserie, een theatervoorstelling en een publicatie.
Tijdens FemTopia zal het Amsterdam Museum een dynamisch programma organiseren om dit project officieel bij het publiek te introduceren. Zo kunnen bezoekers aanschuiven bij een doorlopende brieven-schrijf workshop, kennis maken met historische vrouwen uit de Amsterdamse geschiedenis en een Round Table gesprek bijwonen met o.a. Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing en artistiek directeur Margriet Schavemaker.
Programma
- (19.45 inloop) 20.00 – 20.20 uur | Plenaire opening
- 20.45 – 22.00 uur | Workshop en Round Table namens het Amsterdam Museum
Kies bij het reserveren het onderdeel: Vrouwen van Amsterdam (WORKSHOP, NL)
01
14
Sleep & ontdek
Sprekers
Tijdens de round table lanceert moderator Margriet Schavemaker samen met diverse gasten het grote project Vrouwen van Amsterdam – een ode. Tussen de verschillende gesprekken door zal conservator Dorine Maat korte flitscolleges geven over een aantal historische vrouwen, zodat gasten inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen (mogelijke) brieven.
We stellen je graag voor aan enkele sprekers.

Ellen Brudet, 2024, Eva Meylink
Ellen Brudet – First Lady of Black & UniQue Dolls
in 2016 opende Ellen de eerste inclusieve poppenwinkel in Europa die een eerlijke weerspiegeling laat zien van de maatschappij. Naast de poppenwinkel schrijft Ellen ook (kinder)boeken die representatie naar voren brengen.

Lize Korpershoek, 2024, Maarten Kools
Lize Korpershoek – Mediamaker
Lize Korpershoek maakte in 2019 de veelbesproken en openhartige documentaire Mijn Seks is Stuk, waarin zij onderzocht waarom haar zin in seks binnen lange relaties verdwijnt. Naast documentairemaker is Lize ook online uitgesproken feminist, columnist en illustrator.

Dorine Maat, 2024, Karin Tang
Dorine Maat – Onderzoeker Amsterdam Museum
Dorine Maat is onderzoeker bij het Amsterdam Museum met een specialisatie in de geschiedenis van Amsterdam. Voor het Amsterdam Museum werkte ze aan verschillende tentoonstellingen (Panorama Amsterdam, 30 jaar Bijlmervliegramp, Welkom in de Noordside) en aan de tijdelijke tentoonstellingen in Huis Willet-Holthuysen, waaronder SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS met ANOHNI.

Tammie Schoots
Tammie Schoots – Filosoof en mediamaker
Vanuit haar persoonlijke ervaringen probeert ze op filosofische wijze te reflecteren op de emancipatie en inclusie van transgender personen. Vragen zoals ‘wat betekent acceptatie?’ en ‘zou jij een liefdesrelatie met een transgender vrouw aangaan?’ staan centraal in haar pogingen om taboes open te breken. Ze is veel te horen over gender bij BNR Nieuwsradio, Radio 1 en bij podcasts van onder andere de Volkskrant en de Roode Hoed. Eerder heeft ze stukken gepubliceerd bij NRC en OneWorld."

Fenna Ulichki – Voorzitter Dagelijks Bestuur in Stadsdeel West
Fenna Ulichki is voorzitter van het Dagelijks Bestuur in Stadsdeel West en is verantwoordelijk voor kunst en cultuur in haar stadsdeel. Ze is initiatiefneemster van Vrouwen van West, een project gericht op vrouwelijke kunstenaars en het bevorderen van buitenkunst in West.