Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  30 jun - 1 jul 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Keti Koti in het Amsterdam Museum

  Herdenken, reflecteren en vieren

  Keti Koti in het Amsterdam Museum, 2023, Françoise Bolechowski

  30 jun - 1 jul 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Activiteiten

  Keti Koti in het Amsterdam Museum draait om het delen van historische en hedendaagse (persoonlijke) verhalen rondom het slavernijverleden, waarbij we herdenken, reflecteren en vieren. 

  Ter gelegenheid van Keti Koti en de afsluiting van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, organiseert het Amsterdam Museum op 30 juni en 1 juli een uitgebreid programma bestaande uit tours, workshops en performances.   

  Houd deze pagina in de gaten, binnenkort worden de activiteiten bekend gemaakt!

  Heri Heri Maaltijd, 2023, Fotografie: Françoise Bolechowski

  Heri Heri Maaltijd, 2023, Fotografie: Françoise Bolechowski

  30 juni en 1 juli

  We besteden aandacht aan de doorwerking van dit verleden in het heden, met oog voor de toekomst. Centraal staat de veerkracht van tot slaaf gemaakte mensen en de rijke culturele erfenis van de Afrikaanse diaspora aanwezig in Amsterdam, die generatie op generatie is doorgegeven, ondanks eeuwen van slavernij en koloniale onderdrukking. 

  Op 30 juni nodigen wij je graag uit een bezoek te brengen aan het Amsterdam Museum en deel te nemen aan een van onze activiteiten! Als je je hebt aangemeld voor een van de activiteiten, kan je het museum gratis bezoeken. 

  Op 1 juli slaan het H’ART Museum en het Amsterdam Museum de handen ineen en bent u van harte welkom om een gratis Heri Heri maaltijd op te halen in de binnentuin en plaats te nemen voor een bijzondere vertelvoorstelling waarin acteur en theatermaker Anton de Bies Curaçaose vrijheidsstrijder Tula zal spelen.  

  Heri Heri Maaltijd, 2023, Fotografie: Françoise Bolechowski

  Heri Heri Maaltijd, 2023, Fotografie: Françoise Bolechowski

  Free Heri Heri 

  Heri Heri is een veelvoorkomend eenpansgerecht ontstaan op de Surinaamse plantages tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Het recept komt voort uit de ingrediënten die tot slaafgemaakte mensen toebedeeld kregen of zelf konden verbouwen. Het recept is generaties lang doorgegeven, wat resulteerde in het gerecht dat we nu kennen met onder andere cassave, gekookte zoete aardappel en bakbanaan, bakkeljauw en ei. Tegenwoordig wordt het beschouwd als delicatesse en wordt het veel gegeten tijdens speciale gelegenheden, zoals Keti Koti.  

  Free Heri Heri wordt geproduceerd door KIP REPUBLIC die het concept in 2020 leven riepen om aandacht te vragen voor de herdenking van tot slaaf gemaakte mensen, de afschaffing van de slavernij, de geschiedenis en de erfenis van het Nederlandse slavernijverleden, voelbaar vandaag de dag.  

  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdpartners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024