Bestel tickets
English
Amsterdam Museum Entree

Uitgelicht

Tijdelijke sluiting Amsterdam Museum aan de Amstel

Van 2 juni tot en met 10 juli 2025 is het Amsterdam Museum aan de Amstel tijdelijk gesloten.

Invalid Date

    14 jun - 6 sep 2025

    Externe locatie

    Wij zijn hier – Een gedeeld verleden, moslims vertellen

    Een samenwerking met Moslim Archief

    B98 D64 E8 B4 BC 413 C A1 BC B602 F8322777 6983 0000011 FFE97 BEDF

    14 jun - 6 sep 2025

    Externe locatie

    Zakaat en sadaqa

    Op 13 juni is in OBA Oosterdok de tentoonstelling Wij zijn hier – Een gedeeld verleden, moslims vertellen geopend. Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 6 september. Rondom deze tentoonstelling organiseren het Amsterdam Museum en Moslim Archief deze zomer samen met partners Imagine IC, Maqam en S.P.E.A.K. verschillende bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten staan twee belangrijke vormen van geven in de islam centraal: zakaat, het verplicht delen van je rijkdom met anderen, en sadaqa, iets vrijwillig doen voor een ander, uit vrijgevigheid. De uitkomsten van deze gesprekken en creatieve sessies worden gezamenlijk gepresenteerd op 30 augustus (14.00-17.00 uur) in OBA Oosterdok.

    Deze samenwerking is onderdeel van Collecting the City en vindt plaats in het kader van de aanpak moslimdiscriminatie van wethouder Touria Meliani.

    Meer informatie over het programma vind je via de onderstaande knop.

    Meer informatie en aanmelden
    C487 FF7 D E206 4124 9 AD0 EA7 A28 E6 E3 D2 6983 000001201 B1 DE119

    Over de tentoonstelling

    De Nederlandse geschiedenis kent meer lagen dan vaak wordt uitgelicht. In de tentoonstelling Wij zijn hier – Een gedeeld verleden, moslims vertellen brengt Stichting Moslim Archief verhalen van de Nederlandse moslimgemeenschap naar voren die lang onderbelicht zijn gebleven, maar die onmiskenbaar deel uitmaken van ons gezamenlijke verleden. 

    Meer informatie
    2

    Moslim Archief

    Het Moslim Archief streeft naar een breder en beter beeld van de geschiedenis en het heden van Nederlandse moslims en een verrijking van het collectieve geheugen van Nederland. Het Moslim Archief is in de eerste plaats een verzamelplaats. Het is een (digitaal) archief van cultureel en religieus erfgoed van Nederlandse moslims. ‘Cultureel en religieus erfgoed van Nederlandse moslims’ wordt breed opgevat als al het erfgoed van Nederlanders die zichzelf als moslim identificeren. 

    3

    Maqam

    MAQAM is een creatieve ruimte voor buurtbewoners, talent en creatieven. Hun programma bestaat uit concerten, presentaties, tentoonstellingen, repetities, workshops en masterclasses. Het woord MAQAM komt voor in het Arabisch, Perzisch en Turks en is een verwijzing naar een muzikale melodieuze modus. MAQAM streeft ernaar om een inclusieve en inspirerende omgeving te creëren waar verschillende belevingswerelden en kunstvormen samensmelten.

    4

    Imagine IC

    Imagine IC gaat voor een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig meedoet. Voor een stad waarin alle stemmen gelden. Om daaraan vorm te geven gaan zij voor een erfgoeddemocratie. Omdat erfgoed vertelt wie we samen zijn, en wie we willen worden, heeft iedereen daarin een stem. Imagine IC is daarom een open vloer voor onderhandeling over de samenstelling van de collectie Amsterdam.

    S P E A K logo

    S.P.E.A.K.

    S.P.E.A.K. is een collectief van vrouwen met verschillende signatuur die elk op hun eigen manier bijdragen aan de strijd tegen racisme, islamofobie en uitsluiting. S.P.E.A.K. biedt deze vrouwen de ruimte om samen te werken, elkaar te steunen en te versterken in hun streven hun eigen stem en verhalen te claimen. Het collectief bestaat uit vrouwen die het niet schuwen heilige huisjes omver te schoppen en uitsluitende systemen uit te dagen.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2025