Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  Street Art Frankey

  Interview door Jasmin Hoek

  Streetart Frankey is kunstenaar en is met name bekend om zijn straatkunst. Met zijn creaties maakt hij graag mensen aan het lachen. Met zijn werk op straat heeft hij een belangrijke regel: uit liefde voor zijn eigen stad Amsterdam maakt hij niets kapot. Al zijn werken zitten met tie wraps, magneten, tape of een ijzerdraadje vast. Zodat wanneer iemand het niet leuk vindt, het zo weer weg is en zoals voorheen eruit ziet. Wij stelden hem 5 vragen gebaseerd op de 5 kernwoorden van het Amsterdam Museum: Amsterdams, Open, Verbindend, Verhalend en Relevant.

  BC 02420 7

  Amsterdams

  Wat is Amsterdam voor jou?
  Amsterdam voelt als thuis. Thuis voel je je op je gemak. Altijd als ik in het buitenland ben geweest of waar dan ook, dan denk ik zodra ik Amsterdam binnen rijd; ‘ja ik ben weer thuis’. Het is een prachtige stad met zoveel mooie plekken. Als je ergens langer woont, dan krijgen bepaalde plekken betekenis voor je, omdat je er iets hebt meegemaakt. Ik woon er nu 25 jaar, dus ik heb zoveel van dat soort punten waar ik langskom die een herinnering boven doen komen. Neem Paradiso, ik fiets daar bijna elke dag langs. Hoeveel ik daar wel niet gezien heb, wow. Er gebeurt ook zoveel in Amsterdam.

  Open

  Wat betekent open voor jou?
  Ik ben visueel ingesteld, dus ik moet gelijk denken aan de bordjes bij de snackbar met ‘open’ erop. Dat is het meest verkochte bordje voor snackbars ooit. Eigenlijk is een snackbar laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen; als het open is kan en mag iedereen er naar binnen stappen.
  De dingen die ik maak, zijn ook vrij laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Ik denk dat ik met name dat laatste, ‘voor iedereen toegankelijk', onder ‘open’ versta.

  Verbindend

  Waarom is het belangrijk om te blijven verbinden? Welk persoon, collectief of organisatie is voor jou een verbinder en waarom?
  Verbinden zorgt denk ik voor inspiratie en uit inspiratie komt creatie voort. Plekken waar mensen verbinden, samenkomen en inspiratie op doen, dat is denk ik voor mij het antwoord. Een specifieke plek voor mij daarvoor is Paradiso, maar het zijn denk ik alle creatieve plekken van musea als Foam en het Stedelijk tot verschillende galeries in de stad. Er zijn hier zoveel plekken waar je inspiratie op kunt doen en waar het creatieve aanbod ook constant wisselt. Het is tof om die plekken te bezoeken, want uit die inspiratie stimuleer je ook weer nieuw te creëren. Alle personen die daarbij betrokken zijn, inspireren elkaar ook. Het is een soort wiel dat maar blijft doordraaien. Voor mij zijn dat vaak mensen die werken vanuit een hele positieve oorsprong, dus zonder te kwetsen, en aan de andere kant ook alle ontregelaars, ook op een positieve manier.

  Verhalend

  Welke verhalen zijn voor jou het meest waardevol?
  Ik vind het leuk om te leren, dus ik denk verhalen met een ‘weetje’. Amsterdam heeft heel veel van dat soort verhalen. Een hele leuke vind ik zelf dat bij het Victoria Hotel een huisje zit van mensen die nooit weggegaan zijn. Die hadden destijds een of ander bod gekregen, dat afgewezen en gewoon blijven zitten. Als je het eenmaal weet, dan blijf je het zien en dan krijg je er echt een beeld bij.
  Zo’n ‘weetje’ zorgt ervoor dat iets wat je ziet extra betekenis krijgt.

  Relevant

  Hoe blijf je relevant in deze tijd?
  Door nooit te stoppen met leren en continu inspiratie op te doen. Ik denk dat alle inspiratie en alles wat je leert, gebruik je ook weer voor je eigen creatie. Ik denk dat alles wat je er boven in gooit, er ook weer uit komt. Ik denk dat je relevant blijft door op de hoogte te blijven en dingen te blijven zien die relevant zijn.

  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdbegunstiger

  gemeente amsterdam logo

  Founder

  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024