Collecting the City

Editie #1

1 3 de boom en de zon jgm afdrukken 40x402 jpg B7 AD53 DE8 CEC99243 E295 B4049 D878 F6

Collecting the City #1

Tot 2025 is Collecting the City dé plek waar we onze levendige stad 'verzamelen' en presenteren, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In die periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over Amsterdam.

De presentatie van deze ‘verzameling’ is dynamisch. Daarbij kan de museumcollectie een rol spelen, maar dat hoeft niet. Elk half jaar worden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeën te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren. Zij hebben in totaal drie zalen tot hun beschikking.

Heb je ook een idee voor een (kleine) tentoonstelling waarin jij en je netwerk de verhalen van de stad delen? Stuur een bericht naar: ctc@amsterdammuseum.nl

Collecting the City #1

In 2022 trappen we af met drie presentaties. Van maart tot september zijn de volgende presentaties te zien: 

Pers BC 02112 054

Jacob Geel vertelt

Terug naar een verbonden buurt. Deze presentatie betreft een buurt in Amsterdam Nieuw-West die in 2021 gerenoveerd werd. Gemaakt door Fouad Lakbir, Jesper Buursink, Moving Arts Project en de bewoners van de Jacob Geelbuurt.

Luistermiddag Jacob Geel Vertelt

26 augustus organiseert het Amsterdam Museum een speciale luistermiddag waarin we met verhalenverteller Fouad Lakbir, radiomaker Jesper Buursink, bewoonster Majda Boukhari Raouia én Dija Kabba terugreizen naar de oorspronkelijke Jacob Geel-buurt. Kom je langs?

Pers BC 02112 059

Specerijen! Van Azië naar Amsterdam

Deze presentatie toont de Aziatische invloed op de Nederlandse eetcultuur, door Julie Ng van Stichting Meer Dan Babi Pangang.

Er is ook een speciale 4-delige podcastserie speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling: De Meer dan Babi Pangang – Specerijen!-podcast.

In deze podcast reeks verdiept Julie Ng zich samen met vier foodexperts uit de tentoonstelling in de herkomst van verschillende specerijen. Hoe zijn ze in Nederland beland, hoe worden ze gebruikt in de Nederlandse keuken en hoe hebben ze de huidige Nederlandse eetcultuur beïnvloed?

Luister de podcast op je favoriete podcast app:
Spotify

Apple

Museum om de hoek

Museum om de Hoek #1

Presentaties over het koloniale verleden en armoede in de stad door Museum Perron Oost, het Cacao Museum, het Multatuli Museum en Buurtmuseum Indische Buurt.

Evabloem Hermitage 001

Amsterdam Museum aan de Amstel

Adres
Amstel 51, Amsterdam

Openingstijden
Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00.

Bereikbaarheid

Het museum is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: Tram 4 (halte Rembrandtplein) en 14 (halte Waterlooplein) Metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht).

Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn: Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein, The Bank en Markenhoven. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/parkeren.

Workshop Ontbrekende Verhalen

In deze workshop ontdekken we welke hoofdverhalen er worden verteld aan de hand van de collectie en onderzoeken we blinde vlekken.

Programmalijn Collecting the City, verhalen van de stad richt zich op de onverzamelde verhalen, ontbrekende verhalen en misschien wel bewust onvertelde verhalen. De opgehaalde ideeën en opmerkingen tijdens deze workshops zullen worden meegenomen in de gesprekken over de nieuwe tentoonstellingen, die mogelijk onderdeel zullen zijn van de heropening van het nieuwe Amsterdam Museum over enkele jaren op locatie Kalverstraat, in het Burgerweeshuis. Reserveren is gewenst.

Boek een rondleiding door te mailen naar boekingen@amsterdammuseum.nl of bel naar 020-5231822. Per rondleiding kunnen maximaal 12 bezoekers deelnemen.