Continue This Thread

Karim Adduchi x Tess van Zalinge

17 feb - 3 sep
Amstel 51

7182 006

Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge

Borduren, breien, en haken: technieken van vroeger? Dit ambachtelijk handwerk vindt de weg terug op de catwalk, in het straatbeeld en op sociale media. Het verbindt, geeft kracht en helpt bij het uiten van emoties. In Continue This Thread verkennen Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge als gastcuratoren de kracht van handwerk. Vanuit hun eigen visie maken ze verbindingen tussen de collectie van het Amsterdam Museum, werk van makers uit de stad en vullen deze aan met eigen creaties.

Adduchi, Van Zalinge, Luis Martins, 2022, Jaimy Gail
Adduchi, Van Zalinge, Luis Martins, 2022, Jaimy Gail

Karim Adduchi x Tess van Zalinge

Karim Adduchi (1988) boekt de laatste jaren succes door de manier waarop hij ambachtelijke technieken vanuit zijn geboorteland Marokko vertaalt naar haute couture. Hij werkt samen met verschillende gemeenschappen wereldwijd, van mensen op de vlucht tot experts van ambachtelijke Marokkaanse borduurtechnieken. Deze ontmoetingen en verbindingen zijn leidend in zijn collecties en projecten.

Tess van Zalinge (1989) ontwerpt op de grens van couture en ready-to-wear met veel aandacht voor vakmanschap, sculpturale vormen en duurzaamheid. Ze heeft een fascinatie voor Nederlands erfgoed en haalt veel inspiratie uit ambachtelijke streekdrachtkennis en -technieken. Door bijna uitsluitend ongebruikte designersstoffen – ook wel deadstock – te gebruiken, toont ze in haar collecties hoe mode ook duurzamer kan.

Roberto Luis Martins (1994) is sinds 2021 curator Mode en Populaire Cultuur bij het Amsterdam Museum. Zijn focus ligt op co-creatie met diverse community's en op het benaderen van mode en stijl vanuit een hedendaagse sociaal-maatschappelijke lens. Hiervoor werkte Roberto als curator bij musea als Wereldmuseum Rotterdam, Museum Arnhem, Museum Volkenkunde, en online mode-erfgoedplatform Modemuze.

BC 02292 63

Veel meer dan textiel en techniek

Drager van persoonlijke boodschappen en gemeenschappelijke identiteit, therapeutisch hulpmiddel, gids naar een duurzamere mode-industrie en baken van troost. Dat alles kan handwerk zijn volgens Karim Adduchi en Tess van Zalinge. Als gastcuratoren van het Amsterdam Museum laten de twee modeontwerpers het zien in de tentoonstelling Continue This Thread.

Het waren niet de feestjaponnen of ander topstukken waar ze meteen voor vielen. Bij hun eerste bezoek aan het depot van het Amsterdam Museum trokken Karim Adduchi en Tess van Zalinge meteen een harmonicamap van de plank. Het 19de-eeuwse object....

IMG 3919

Te doen: een serie van Threads

Borduur samen met ons verder op de tentoonstelling en kom (op een van de) drie zaterdagen langs om te kijken, luisteren en te maken. Met een speedtour, workshops en een talk verkennen we tijdens de verschillende Threads samen met mode-erfgoedplatform Modemuze drie pijlers: healing, expressie en verbinding.

Amsterdam Museum aan de Amstel, Eva Bloem
Amsterdam Museum aan de Amstel, Eva Bloem

Amsterdam Museum aan de Amstel

Adres
Amstel 51, Amsterdam

Openingstijden
Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00.

Bereikbaarheid
Het museum is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: Tram 4 (halte Rembrandtplein) en 14 (halte Waterlooplein) Metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht).

Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn: Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein, The Bank en Markenhoven. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/parkeren.