Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  18 jun 2021 - 27 feb 2022

  Amsterdam Museum, locatie Burgerweeshuis

  De Gouden Koets

  Bekijk de officiële website van de tentoonstelling
  Plof1pers

  18 jun 2021 - 27 feb 2022

  Amsterdam Museum, locatie Burgerweeshuis
  Tentoonstelling De Gouden Koets Amsterdam Museum Monique Vermeulen

  Over de tentoonstelling

  De Gouden Koets was te zien in het Amsterdam Museum! Voor het eerst sinds de grote restauratie die in 2015 begon, kon hij weer worden bekeken. Amsterdammers schonken de Gouden Koets aan de jonge koningin Wilhelmina voor haar inhuldiging in 1898. Van 18 juni 2021 t/m 27 februari 2022 was de koets weer te zien in de stad waar hij gemaakt is: in Amsterdam.

  De Gouden Koets werd getoond in een glazen behuizing op de ruime meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum. Bezoekers konden de gerestaureerde koets in alle rust van heel dichtbij bekijken. In zes museumzalen rondom de binnenplaats, met zicht op de Gouden Koets, werden uiteenlopende verhalen uitgelicht. Honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, Oranjesnuisterijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s en bewegende beelden gaven een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets, en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig.

  1623142833 cadeau van amsterdam

  Cadeau van Amsterdam

  De Gouden Koets is bedacht als cadeau voor de inhuldiging van de eerste vrouw op de Nederlandse troon, de toen achttienjarige koningin Wilhelmina. Al sinds zijn ontstaan kent de koets fans en critici. De Gouden Koets is dan ook veel meer dan alleen een voertuig. Het rijtuig staat symbool voor iets groters: het Oranjehuis, de democratie, de zelfbewuste hoofdstad Amsterdam, het sprookje (of: de gouden kooi) van het vorstelijke bestaan, het Koninkrijk der Nederlanden en het koloniale verleden. In de tentoonstelling, die daarom meerstemmig is opgezet, komen al die betekenissen aan de orde.

  1623142830 hulde der kolonien

  Beladen erfgoed?

  Het rijtuig is inzet van een actueel debat vanwege een van de zijpanelen, getiteld Hulde der Koloniën. Hierop overhandigen mensen uit de koloniën producten en andere geschenken aan een witte jonge vrouw die Nederland uitbeeldt. Steeds meer mensen vinden deze verbeelding van het kolonialisme niet op zijn plaats bij nationale vieringen. Is het wenselijk dat de koets na de restauratie blijft rijden op Prinsjesdag en tijdens Oranjehuwelijken en inhuldigingen? Verdient het rijtuig aanpassingen, of hoort het voortaan in een museum thuis? Deze tentoonstelling belichtte uiteenlopende perspectieven op dit controversiële rijdende erfgoed. Het Amsterdam Museum nodigde bezoekers bovendien uit hun opvattingen te delen. Ook konden zij met augmented reality een alternatieve Gouden Koets maken.

  1623063340 thumbnailgk erwinolaf

  Kunstenaars over de Gouden Koets

  Voor een meerstemmige en eigentijdse kijk op de koets zijn kunstopdrachten verstrekt aan zestien kunstenaars uit verschillende generaties met diverse culturele achtergronden. Zij reflecteren op de rituelen waarmee de koets wordt omkleed, de materialiteit en ambachtelijkheid van het voertuig en op het koloniale verleden en zijn doorwerking in het heden. Hun installaties, sculpturen, schilderkunst, fotografie, geluidskunst en performances bieden artistieke en kritische perspectieven op de Gouden Koets. Deelnemende kunstenaars zijn: AiRich, Arahmaiani, Berend Strik, Bernard Akoi-Jackson, Brian Elstak, Danielle Hoogendoorn, Erwin Olaf, Iswanto Hartono, Naomie Pieter, Nelson Carrilho, Painted Series, Raul Balai, Sarah van Sonsbeeck, Serana Angelista, Sharelly Emanuelson en Sithabile Mlotshwa.

  Afbeelding: Erwin Olaf - Entourage (2021)

  Actief publieksprogramma

  Bij de tentoonstelling was een afwisselend en veelzijdig publieksprogramma samengesteld. In levendige, kritische en speelse programma’s bespraken we met experts en bezoekers wat we (niet) zien als we naar de Gouden Koets kijken.

  Tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling was iedere twee weken een uitzending van de online talkshow AM LIVE aan de totstandkoming gewijd. Curatoren en leden uit de klankbordgroep deelden voortschrijdende inzichten en bespraken inhoudelijke en museale dilemma’s.

  Publicatie De Gouden Koets

  Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen de publicatie De Gouden Koets (WBOOKS, 2021, Nederlandse en Engelse editie). Dit rijk geïllustreerde boek vertelt op toegankelijke wijze belangrijke en verrassende verhalen over de Gouden Koets. Gerenommeerde auteurs en jonge talenten deden nieuw onderzoek naar de zorgvuldige restauratie, het ceremonieel, de uiteenlopende betekenissen van de Gouden Koets en het veelbesproken paneel Hulde der Koloniën. Pronkstuk, nationaal icoon, symbool van het kolonialisme: het koninklijke rijtuig wordt van alle kanten bekeken. Met essays van onder andere Annemarie de Wildt, Margriet Schavemaker en Karwan Fatah-Black.

  Met dank aan

  Fondsen DGK
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdpartners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024