De Kracht van Ontmoeten

Oorlog in mijn Buurt

19 april - 5 nov
Amstel 51

Ontmoeting met Suze Krieg fotografie Jennifer Drabbe

De Kracht van Ontmoeten

In De Kracht van Ontmoeten zie je foto's van ontmoetingen tussen basisschoolleerlingen en Joodse ouderen uit dezelfde buurt die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Wat kunnen we nu nog leren van onze oudere stadgenoten die tijdens de ontmoetingen vertelden over hun kindertijd? Het zijn verhalen over intense angst, verdriet en verlies. Maar ook over de juiste ingeving, heldere intuïtie en liefde. Hoe hebben zij als slachtoffer van de oorlog veerkracht gevonden? Tijdens de interviews die de kinderen afnamen bij de oudere Amsterdammers thuis waren schrijvers en fotografen aanwezig. Zij keken en luisterden mee. Welke observaties deden zij? Je ziet het op de foto's, leest het in de teksten en hoort het via audiofragmenten.

Header foto gemaakt door Jennifer Drabbe. Ontmoeting tussen Suze Krieg en leerlingen Eldana, Enes en Jai van OBS Corantijn in Amsterdam-West, 2023.

Ontmoeting met Simon Italiaander. Fotografie Shirley Brandeis
Ontmoeting met Simon Italiaander. Fotografie Shirley Brandeis

In mijn Buurt

Deze presentatie is een samenwerking met Stichting In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting. In mijn Buurt brengt jong en oud samen in huiskamers door het hele land. Tijdens persoonlijke ontmoetingen interviewen scholieren ouderen uit hun eigen buurt over een deel van de Nederlandse geschiedenis, zoals het koloniale verleden, migratie of de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen worden opgeleid tot de nieuwe Erfgoeddragers van de verhalen van ouderen. Zij nemen deze verhalen mee hun leven in en vertellen ze door bij herdenkingen.

Foto gemaakt door Shirley Brandeis. Ontmoeting tussen Simon Italiaander en leerlingen Inas, Ayman, Suzie en Nahla van OBS Rosa Boekdrukker in Amsterdam-West, 2023.

Mede mogelijk gemaakt door

De presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en de Gemeente Amsterdam (Commissie Joodse Erfpachttegoeden).