Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  2 dec 2023 - 13 okt 2024

  Huis Willet-Holthuysen

  Grand March

  A Historic House through a Ballroom Lens

  Bestel tickets
  HOV, 2023, Bete van Meeuwen

  2 dec 2023 - 13 okt 2024

  Huis Willet-Holthuysen

  House of Vineyard en het Amserdam Museum presenteren

  Het Amsterdam Museum presenteert de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur. De tentoonstelling is een viering van het queer-zijn, een getuigenis van het doorzettingsvermogen van de geest, en een eerbetoon aan een groep mensen die weigerden om onzichtbaar te zijn.

  Let op: deze tentoonstelling is te zien in Huis Willet-Holthuysen op de Herengracht 605, niet in Amsterdam Museum aan de Amstel. 

  Tip: Meld je aan voor de speciale rondleiding door de tentoonstelling met House of Vineyard-oprichter Amber Vineyard op 2 augustus, 8 september of 6 oktober. Meer info

  Bestel tickets
  Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, House of Vineyard

  Historische ruimtes in hedendaags perspectief

  Als trailblazers van de Nederlandse scene verkent House of Vineyard de kracht van ballroom, waarin thema’s als verzet, gemeenschapsvorming en zelfexpressie een grote rol spelen. Voor de tentoonstelling Grand March. A Historic House through a Ballroom Lens neemt ballroom huis House of Vineyard de bezoeker mee door de historische ruimtes van Huis Willet-Holthuysen vanuit het perspectief van de hedendaagse ballroomscene. Ze doet dat door de ruimtes van het Amsterdamse herenhuis aan te vullen met installaties met mode, sieraden, fotografie en beeldende kunst. 

  Bestel tickets
  Emerald City Ball, 2017, Ottilie Maters

  Emerald City Ball, 2017, Ottilie Maters

  Recht om ruimte in te nemen

  Ballroom werd gevormd voor en door Zwarte en Latijns-Amerikaanse trans vrouwen en queer mensen in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Harlem, New York. Zij verzetten zich tegen reguliere, veelal racistische schoonheidswedstrijden door balls te organiseren voor, met en door lhbtiq+-ers van kleur. Tijdens een ball strijden queer, trans- en cismensen in verschillende categorieën, zoals fashion, realness, body en performance, om trofeeën, geldprijzen en verering. De balls zijn uitbundige underground-evenementen, die fungeren als verzet tegen de overheersende cisnormatieve maatschappij. Sinds de opkomst van deze balls is ballroom een bloeiende artistieke cultuur. Veel mensen die actief zijn in de ballroomscene, zijn lid van een 'huis'. Hierin is een groep mensen vertegenwoordigd die elkaar gekozen heeft als 'familie', met een veilig thuis waarin ruimte is voor ieder individu.

  Bestel tickets

  Ballroom is een omgeving waar kunst en activisme elkaar ontmoeten. Het is een vorm van protest en verzet, en een radicale viering van ons bestaan en ons recht om ruimte in te nemen.

  Viva Pride Campaign, 2019, Amber Vineyard, foto door: Tom ten Seldam

  Amber Vineyard

  De betrokken inzet van House of Vineyard voor het creeëren van ruimtes voor onbevangen zelfexpressie is een inspiratiebron voor velen. Hun artistieke expressie maakt hen tot een onmiskenbaar en geliefd onderdeel van de hedendaagse cultuur.

  Roberto Luis Martins, 2022, Foto Amsterdam Museum, pfg

  Roberto Luis Martins

  Curator of Fashion and Popular Culture at the Amsterdam Museum

  House of Vineyard, Bete van Meeuwen, 2023

  House of Vineyard, Bete van Meeuwen, 2023

  Over House of Vineyard

  Het dynamische en internationaal erkende House of Vineyard is in 2014 opgericht door Amber Vineyard. House of Vineyard is tegenwoordig meer dan een gemeenschap die balls organiseert of eraan deelneemt: het is een krachtige beweging die de ballroomcultuur binnen Nederland heeft geïntroduceerd en nog steeds verrijkt. 

  Naast de grote bijdrage aan balls wereldwijd organiseert House of Vineyard ook het jaarlijkse Pussy Wagon Stage op Milkshake Festival en voguing-workshops in de Melkweg. Ook vervult House of Vineyard jaarlijks een onmiskenbare rol tijdens Pride Amsterdam. Op deze manier delen de leden hun kennis en de waardes binnen de ballroomscene. Dit is de eerste tentoonstelling waarin House of Vineyard als collectief een tentoonstelling co-cureert.

  Huis Willet-Holthuysen

  Huis Willet-Holthuysen

  Grachtenpand Huis Willet-Holthuysen

  De tentoonstelling is te zien in het imposante Huis Willet-Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, aan de Herengracht in Amsterdam. Het dubbele herenhuis heeft verschillende historische ruimtes, waaronder een negentiende-eeuwse balzaal en een symmetrische Franse stijltuin, en herbergt tal van indrukwekkende historische voorwerpen. In Huis Willet-Holthuysen worden daarnaast tentoonstellingen geprogrammeerd die het huis en zijn verleden vanuit verschillende perspectieven belichten. Elke presentatie belicht weer een ander aspect van het huis.

  Lees meer
  Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, House of Vineyard
  Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, House of Vineyard
  Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, House of Vineyard
  Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, Roxette Capriles

  01

  04

  Sleep & ontdek

  Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

  De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

  Hoofdpartners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024