Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    2 dec 2023 - 26 mei 2024

    Huis Willet-Holthuysen

    Grand March

    A Historic House through a Ballroom Lens

    Bestel tickets
    HOV, 2023, Bete van Meeuwen

    2 dec 2023 - 26 mei 2024

    Huis Willet-Holthuysen

    House of Vineyard en het Amserdam Museum presenteren

    Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur. De tentoonstelling is een viering van het queer-zijn, een getuigenis van het doorzettingsvermogen van de geest, en een eerbetoon aan een groep mensen die weigerden om onzichtbaar te zijn.

    Let op: deze tentoonstelling is te zien in Huis Willet-Holthuysen op de Herengracht 605, niet in Amsterdam Museum aan de Amstel. 

    Bestel tickets
    Paradisus by House of Vineyard Paradiso Cover

    Jubileum bal

    Op 12 april 2024 viert House of Vineyard hun tienjarig jubileum met het Paradisus ball, gehouden in de Amsterdamse poppodium Paradiso. Een ball is een centraal evenement waar de ballroom gemeenschap bij elkaar komt. Hier nemen deelnemers het tegen elkaar op in verschillende categorieën, laten vaardigheid en creativiteit zien en vertegenwoordigen de respectievelijke houses. Het Paradisus ball is voor iedereen toegankelijk, kom je ook? Koop je entreebewijs.

    Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, House of Vineyard

    Historische ruimtes in hedendaags perspectief

    Als trailblazers van de Nederlandse scene verkent House of Vineyard de kracht van ballroom, waarin thema’s als verzet, gemeenschapsvorming en zelfexpressie een grote rol spelen. Voor de tentoonstelling Grand March. A Historic House through a Ballroom Lens neemt ballroom huis House of Vineyard de bezoeker mee door de historische ruimtes van Huis Willet-Holthuysen vanuit het perspectief van de hedendaagse ballroomscene. Ze doet dat door de ruimtes van het Amsterdamse herenhuis aan te vullen met installaties met mode, sieraden, fotografie en beeldende kunst. 

    Bestel tickets
    Emerald City Ball, 2017, Ottilie Maters

    Emerald City Ball, 2017, Ottilie Maters

    Recht om ruimte in te nemen

    Ballroom werd gevormd voor en door Zwarte en Latijns-Amerikaanse trans vrouwen en queer mensen in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Harlem, New York. Zij verzetten zich tegen reguliere, veelal racistische schoonheidswedstrijden door balls te organiseren voor, met en door lhbtiq+-ers van kleur. Tijdens een ball strijden queer, trans- en cismensen in verschillende categorieën, zoals fashion, realness, body en performance, om trofeeën, geldprijzen en verering. De balls zijn uitbundige underground-evenementen, die fungeren als verzet tegen de overheersende cisnormatieve maatschappij. Sinds de opkomst van deze balls is ballroom een bloeiende artistieke cultuur. Veel mensen die actief zijn in de ballroomscene, zijn lid van een 'huis'. Hierin is een groep mensen vertegenwoordigd die elkaar gekozen heeft als 'familie', met een veilig thuis waarin ruimte is voor ieder individu.

    Bestel tickets

    Ballroom is een omgeving waar kunst en activisme elkaar ontmoeten. Het is een vorm van protest en verzet, en een radicale viering van ons bestaan en ons recht om ruimte in te nemen.

    Viva Pride Campaign, 2019, Amber Vineyard, foto door: Tom ten Seldam

    Amber Vineyard

    De betrokken inzet van House of Vineyard voor het creeëren van ruimtes voor onbevangen zelfexpressie is een inspiratiebron voor velen. Hun artistieke expressie maakt hen tot een onmiskenbaar en geliefd onderdeel van de hedendaagse cultuur.

    Roberto Luis Martins, 2022,  Foto Amsterdam Museum, pfg

    Roberto Luis Martins

    Curator of Fashion and Popular Culture at the Amsterdam Museum

    House of Vineyard, Bete van Meeuwen, 2023

    House of Vineyard, Bete van Meeuwen, 2023

    Over House of Vineyard

    Het dynamische en internationaal erkende House of Vineyard is in 2014 opgericht door Amber Vineyard. House of Vineyard is tegenwoordig meer dan een gemeenschap die balls organiseert of eraan deelneemt: het is een krachtige beweging die de ballroomcultuur binnen Nederland heeft geïntroduceerd en nog steeds verrijkt. 

    Naast de grote bijdrage aan balls wereldwijd organiseert House of Vineyard ook het jaarlijkse Pussy Wagon Stage op Milkshake Festival en voguing-workshops in de Melkweg. Ook vervult House of Vineyard jaarlijks een onmiskenbare rol tijdens Pride Amsterdam. Op deze manier delen de leden hun kennis en de waardes binnen de ballroomscene. Dit is de eerste tentoonstelling waarin House of Vineyard als collectief een tentoonstelling co-cureert.

    Huis Willet-Holthuysen

    Huis Willet-Holthuysen

    Grachtenpand Huis Willet-Holthuysen

    De tentoonstelling is te zien in het imposante Huis Willet-Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, aan de Herengracht in Amsterdam. Het dubbele herenhuis heeft verschillende historische ruimtes, waaronder een negentiende-eeuwse balzaal en een symmetrische Franse stijltuin, en herbergt tal van indrukwekkende historische voorwerpen. In Huis Willet-Holthuysen worden daarnaast tentoonstellingen geprogrammeerd die het huis en zijn verleden vanuit verschillende perspectieven belichten. Elke presentatie belicht weer een ander aspect van het huis.

    Lees meer
    Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, House of Vineyard
    Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, House of Vineyard
    Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, House of Vineyard
    Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum, Roxette Capriles

    01

    04

    Sleep & ontdek

    Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

    De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024