Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  16 mrt - 12 mei 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Mini-expo: In de Ban van de Tulp

  Liefde, inspiratie, symboliek

  Bestel tickets
  Tulp van Assteyn, Tulpenboek, 17e eeuw, Collectie Six

  16 mrt - 12 mei 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Mini-expo Studio Panorama

  In 2024 viert het Tulp Festival Amsterdam zijn tienjarig bestaan. Tijdens het festival, in de maand april, bloeien tienduizenden tulpen in de Amsterdamse straten. In het kader van dit jubileum organiseert het Amsterdam Museum de mini-expo ‘In de Ban van de Tulp' over de eeuwenlange relatie tussen de stad en de tulp, waarbij onder andere het zeldzame Tulpenboek te zien is. 

  Studio Panorama is te bezoeken met een regulier entreebewijs.

  Bestel tickets
  Semper Augustus, Tulpenboek, 17e eeuw, Collectie Six

  Semper Augustus, Tulpenboek, 17e eeuw, Collectie Six

  Het Tulpenboek

  Een bijzonder werk dat in deze mini-expo te zien is, is het zeldzame Tulpenboek uit de Collectie Six. Waarschijnlijk behoorde het toe aan de Amsterdamse arts en burgemeester Nicolaas Tulp (1593-1674). In het boek zijn ruim 100 tekeningen van verschillende soorten tulpen en anjers te vinden. De soms enorme prijzen die voor tulpen werden betaald zijn op twee prijslijsten te zien. De Semper Augustus was één van de duurste soorten. Tijdens de ontwikkeling van het boek kostte de tulpenbol 3000 gulden (in de 17e eeuw was dit ongeveer dezelfde waarde als 38.000 euro in 2024). Op het hoogtepunt van de ‘Tulpomanie’ werd er zelfs 10.000 gulden neergelegd voor deze bloem. 

  Kom het Tulpenboek bewonderen
  Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum

  Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum

  'Tulpomanie'

  In de zeventiende eeuw steeg de vraag naar de uit Turkije afkomstige bloem enorm en veroorzaakte het zelfs een van de eerste handelsbubbels ooit: de ‘Tulpomanie'. Het barsten van deze bubbel leidde tot vele faillissementen. Toch bleef de tulp ook na de 17e eeuw populair, als symbool van de liefde en de stad Amsterdam. In de mini-expo vertellen we over de geschiedenis en symboliek van de bloem, maar zijn ook een aantal kunstwerken met de tulp in de hoofdrol te zien. Onder andere de Tulip Dress van ontwerpster Tess van Zalinge uit 2022, die een hedendaagse vorm geeft aan een Oudhollands symbool als de tulp.

  Bestel tickets
  Studio Panorama, 2022, Gert Jan van Rooij

  Studio Panorama, 2022, Gert Jan van Rooij

  Studio Panorama

  Op het dak en in het hart van de collectiepresentatie van het Amsterdam Museum vind je Studio Panorama. Op deze plek zijn steeds nieuwe presentaties te zien van kunstenaars, artiesten of collectieven. Op deze manier gaan ze de dialoog aan met de collectiepresentatie Panorama Amsterdam. Ze geven daarmee een nieuw, hedendaags perspectief op de objecten aan de wanden. Studio LA (Lorien Beijaert en Arna Mačkić) ontwierp een open ruimte met abstracte objecten en vormen, die makers kunnen gebruiken om hun werk te tonen en zich deze ruimte op hun eigen manier toe te eigenen. Studio Panorama is te bezoeken met een regulier entreebewijs.

  Bezoek het museum
  Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum

  Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum

  Historische tulpen in Huis Willet-Holthuysen

  Bewonder in april historische tulpen bij Huis Willet-Holthuysen

  Één keer per jaar rond half april staat de tuin van het 17de-eeuws grachtenpand Huis Willet-Holthuysen prachtig in bloei met onder andere historische tulpen. Tulpen die daadwerkelijk uit de tijd van het echtpaar Willet-Holthuysen komen. De bloeiperiode loopt van half april tot half mei. 

  Bezoek Huis Willet-Holthuysen

  Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

  De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Corendon Foundation en partners van het Tulp Festival Amsterdam: Amsterdam Tulip Museum en Compagnon. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdpartners Gemeente Amsterdam, VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

  Hoofdpartners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024