Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    7 mei 2022 - 8 jan 2023

    Huis Willet-Holthuysen

    Solotentoonstelling: Maaike Schoorel

    Maaike Schoorel tentoonstelling, 2022, Fotograaf: GJ van ROOIJ

    7 mei 2022 - 8 jan 2023

    Huis Willet-Holthuysen

    Maaike Schoorel in Huis Willet-Holthuysen

    Het Amsterdam Museum presenteert een solotentoonstelling van kunstenaar Maaike Schoorel (1973) op de bijzondere historische locatie Huis Willet-Holthuysen. Schoorel heeft tien nieuwe schilderijen gemaakt en een ruimte vullende installatie waarin ze middels foto’s, collages en bijzondere vondsten uit de collectie bezoekers meeneemt in haar associatieve onderzoek. Ze richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand met haar geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI stijl aan de gemeente gaf met de opdracht er een museum van te maken.

    De tentoonstelling opent op 7 mei.

    Maaike Schoorel, 2022, fotograaf: PH GJ van Rooij

    Maaike Schoorel, 2022, fotograaf: PH GJ van Rooij

    Herevaluatie van de rol van de vrouw

    Middels haar kunst kruipt ze in de huid van Louisa Willet-Holthuysen, waarbij ze haar passie voor dieren en de natuur onderzoekt. Schoorel verbindt haar tevens met een andere vrouwelijke museumoprichter uit die tijd, Sophia Lopez Suasso-de Bruijn, die de basis legde voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarmee biedt Schoorel een herinterpretatie en herevaluatie van de rol van de vrouw in de kunst, toen en nu.

    Maaike Schoorel Koos Breukel 02

    Over Maaike Schoorel

    Schoorel is internationaal gerenommeerd om haar delicate schilderijen die een zachte ondefinieerbare ruimtelijkheid oproepen, een dromerig schemergebied tussen abstractie en figuratie. De natuur speelt een centrale rol in haar werk. Daarnaast vormen historische huizen een centrale plaats in haar oeuvre waarin zij de blik richt op vaak onopvallende details zoals scheuren en door de zon gebleekte vlekken op het behang. Geplaatst in dezelfde ruimte veroorzaken dergelijke schilderijen een subtiel droste-effect waardoor bezoekers plots de blik richten op dat wat zich buiten het kader afspeelt en het verstrijken van de tijd ervaart.

    Wolvenkop print

    Exclusieve print te koop

    In de museumshop van Huis Willet-Holthuysen is een van Schoorels werken Swing with Wolf Head als print te koop. De print kost slechts 125 euro en de gehele opbrengst gaat naar UNCHR, ter ondersteuning van vluchtelingen wereldwijd. Er zijn een beperkt aantal exclusieve prints beschikbaar.

    MG 9093 kleiner

    Associatieve literaire tekst

    Zippora Elders, Head of Curatorial Department & Outreach bij Gropius Bau in Berlijn, schreef speciaal voor de tentoonstelling van Maaike Schoorel een associatieve literaire tekst. ‘De blik en het briesje’ gaat over het huis en de laatste bewoners, maar ook op de manier waarop dit huis vandaag de dag ervaren kan worden.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024