Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    16 mei - 10 nov 2024

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

    Het Inheemse verhaal achter New York

    Bestel tickets
    Popje mandje3

    16 mei - 10 nov 2024

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Amsterdam Museum en Museum of the City of New York presenteren

    400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

    Op 16 mei 2024 opent de tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York.

    Bestel tickets
    A map of ye mighty Hudson River, Coulton Waugh, 1958, collectie Amsterdam Museum

    A map of ye mighty Hudson River, Coulton Waugh, 1958

    Vanuit Inheems perspectief

    De aanleiding voor de samenwerking en de tentoonstelling is dat het in 2024 400 jaar geleden is dat Nederlanders bij de monding van de Hudson in Amerika arriveerden om een kolonie te stichten. Nadat die kolonie in 1664 door de Engelsen werd veroverd op de Nederlanders groeide de nederzetting in de eeuwen daarna uit tot de stad New York. De Nederlandse invasie en decennialange kolonisatie in dit gebied hadden grote gevolgen voor de Inheemse bevolking die in de 17e eeuw leefde in het gebied en op het eiland dat zij Manahahtáanung noemden. Zij verloren hun land en werden het slachtoffer van meegebrachte ziektes, oorlogen en verlies van manieren om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Kolonisten maakten het Inheemse volken doelbewust onmogelijk om hun eigen levenswijze en cultuur te behouden. Tegelijkertijd is er altijd verzet geweest vanuit de Inheemse gemeenschappen, tot op de dag van vandaag.

    Bestel tickets

    Het kolonialisme in Suriname, het Caribisch gebied en Azië krijgt in toenemende mate aandacht in Nederland en ook in het Amsterdam Museum. Maar ook in Noord-Amerika heeft Amsterdam door koloniale activiteiten diepe sporen nagelaten.

    Imara Limon, fotograaf Kevin Kwee

    Imara Limon

    Conservator Amsterdam Museum

    Collectiecentrum Amsterdam Museum 30 oktober 2023 Foto Amsterdam Museum Francoise Bolechowski 1

    Over de samenwerking

    Voor deze tentoonstelling werkt het Amsterdam Museum samen met Museum of the City of New York en met vertegenwoordigers van de Lenape, oorspronkelijke bewoners van het gebied dat nu Manhattan is. De leiders van de vier Lenape nations—de Nanticoke Lenni-Lenape Tribal Nation, de Ramapough Lenape Indian Nation, de Munsee-Delaware Nation en Eelunaapeewi-Lahkeewiit (the Delaware Nation) —hebben een aantal personen geselecteerd die verschillende nations vertegenwoordigen en met de twee musea de tentoonstellingen maken.

    In voorbereiding op de tentoonstelling bezochten vertegenwoordigers van Lenape nations en Museum of the City of New-York op 30 oktober 2023 het Collectiecentrum van Amsterdam Museum in Amsterdam. Foto’s: Amsterdam Museum, Francoise Bolechowski.

    Bestel tickets

    Vertegenwoordigers van de Lenape

    Deze vertegenwoordigers zijn Chief Urie Ridgeway, leider van de Nanticoke Lenape Nation, Cory Ridgeway van de Nanticoke Lenape, Brent Stonefish van de Delaware Nation, George Stonefish van de Delaware Nation, Lesley Snake van de Delaware Nation,
    Sherry Huff van de Delaware Nation, Denise Dunkley van de Nanticoke Lenape Nation en Steven D. Smith, vertegenwoordiger van de Ramapough Nation. De Lenape hanteren een Inheems bestuurssysteem voor bijvoorbeeld onderlinge besluitvorming en
    hiërarchie. Daarbij is overleg binnen de gemeenschap en afstemming met voorouders en gemeenschapsleiders belangrijk.

    Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

    De tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York vindt plaats van 16 mei tot en met 10 november 2024 in het Amsterdam Museum. In New York is de tentoonstelling in 2025 te zien. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, DutchCultureUSA en het Nederlands Consulaat-Generaal New York. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door de Gemeente Amsterdam, de VriendenLoterij en de ELJA Foundation.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024