Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  16 mei - 10 nov 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

  Het Inheemse verhaal achter New York

  Bestel tickets
  Popje mandje3

  16 mei - 10 nov 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Amsterdam Museum en Museum of the City of New York presenteren

  400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

  De tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York is tot en met 10 november 2024 te zien.

  Bestel tickets
  A map of ye mighty Hudson River, Coulton Waugh, 1958, collectie Amsterdam Museum

  A map of ye mighty Hudson River, Coulton Waugh, 1958

  Vanuit Inheems perspectief

  De aanleiding voor de samenwerking en de tentoonstelling is dat het in 2024 400 jaar geleden is dat Nederlanders bij de monding van de Hudson in Amerika arriveerden om een kolonie te stichten. Nadat die kolonie in 1664 door de Engelsen werd veroverd op de Nederlanders groeide de nederzetting in de eeuwen daarna uit tot de stad New York. De Nederlandse invasie en decennialange kolonisatie in dit gebied hadden grote gevolgen voor de Inheemse bevolking die in de 17e eeuw leefde in het gebied en op het eiland dat zij Manahahtáanung noemden. Zij verloren hun land en werden het slachtoffer van meegebrachte ziektes, oorlogen en verlies van manieren om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Kolonisten maakten het Inheemse volken doelbewust onmogelijk om hun eigen levenswijze en cultuur te behouden. Tegelijkertijd is er altijd verzet geweest vanuit de Inheemse gemeenschappen, tot op de dag van vandaag.

  Bestel tickets
  Model van het schip "De Halve Maan", foto Mike Bink

  Model van het schip "De Halve Maan", foto Mike Bink

  A Phantasmagorical History of Manhatta Island, patricia kaersenhout

  A Phantasmagorical History of Manhatta Island, patricia kaersenhout

  Beadwork and corn husk doll, Aahaasuwiimiikwan (Donna Noah)

  Beadwork and corn husk doll, Aahaasuwiimiikwan (Donna Noah)

  patricia kaersenhout - Non Sine Periculo, foto Mike Bink

  patricia kaersenhout - Non Sine Periculo, foto Mike Bink

  01

  04

  Sleep & ontdek

  Het kolonialisme in Suriname, het Caribisch gebied en Azië krijgt in toenemende mate aandacht in Nederland en ook in het Amsterdam Museum. Maar ook in Noord-Amerika heeft Amsterdam door koloniale activiteiten diepe sporen nagelaten.

  Imara Limon

  Imara Limon

  Hoofd Conservatoren

  Collectiecentrum Amsterdam Museum 30 oktober 2023 Foto Amsterdam Museum Francoise Bolechowski 1

  Over de samenwerking

  Voor deze tentoonstelling werkt het Amsterdam Museum samen met Museum of the City of New York en met vertegenwoordigers van de Lenape, oorspronkelijke bewoners van het gebied dat nu Manhattan is. De leiders van de vier Lenape nations—de Nanticoke Lenni-Lenape Tribal Nation, de Ramapough Lenape Indian Nation, de Munsee-Delaware Nation en Eelunaapeewi-Lahkeewiit (the Delaware Nation) —hebben een aantal personen geselecteerd die verschillende nations vertegenwoordigen en met de twee musea de tentoonstellingen maken.

  In voorbereiding op de tentoonstelling bezochten vertegenwoordigers van Lenape nations en Museum of the City of New-York op 30 oktober 2023 het Collectiecentrum van Amsterdam Museum in Amsterdam. Foto’s: Amsterdam Museum, Francoise Bolechowski.

  Bestel tickets

  Vertegenwoordigers van de Lenape- Nations

  Chief Urie Ridgeway (Nanticoke Lenape Nation), Cory Ridgeway (Nanticoke Lenape Nation), Brent Stonefish (Eelūnaapéewi Lahkéewiit / Delaware Nation), George Stonefish (Eelūnaapéewi Lahkéewiit / Delaware Nation), Lesley Snake (Eelūnaapéewi Lahkéewiit / Delaware Nation), Sherry Huff (Eelūnaapéewi Lahkéewiit / Delaware Nation), Denise Dunkley (Nanticoke Lenape Nation), Steven D. Smith (Ramapough Lenape Nation). 

  A phantasmagorical history of Manhatta Island Strawberry Fields, 2024, patricia kaersenhout

  Kunstenaars

  Stephen Conaway, Charlene DeFreese, Denise Dunkley, Chihiro Geuzebroek, Leonard D. Harmon, Jesse Jay Gould, patricia kaersenhout, Dora Logan, Myles Jackson Lynch, Celeste Noah, Donna Noah, George Stonefish, Xander Stonefish. 

  Speurtocht, 2024, Fotografie: Mike Bink

  Speurtocht, 2024, Fotografie: Mike Bink

  Speurtocht voor kinderen vanaf 8 jaar

  Met de speurtocht bij de tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York worden kinderen vanaf 8 jaar meegenomen in het verhaal van de Lenape, de oorspronkelijke bewoners van wat nu New York is. Hoe was het voor hen dat er opeens Nederlanders van ver over zee hun land kwamen claimen? Wat kwamen de Nederlanders precies daar doen? En ging dat allemaal wel eerlijk? Door middel van een stripboek, gemaakt door Anouschka Boswijk, en een bijbehorende speurtocht, ga je zelf op ontdekkingstocht om deze vragen te beantwoorden, en nog veel meer! 

  Vanaf 16 mei gratis af te halen bij de kassa van het Amsterdam Museum aan de Amstel

  Meer info en tickets

  Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

  De tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York vindt plaats van 16 mei tot en met 10 november 2024 in het Amsterdam Museum. In New York is de tentoonstelling in 2025 te zien. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, DutchCultureUSA en het Nederlands Consulaat-Generaal New York. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door de Gemeente Amsterdam, de VriendenLoterij en de ELJA Foundation.

  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdpartners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024