Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  23 jun 2023 - 21 jan 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Operatie Wonen

  Collecting the City #3

  Bestel ticketsAlle tentoonstellingen
  BC 02200 89 1

  23 jun 2023 - 21 jan 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Collecting the City #3: Operatie Wonen (verlengd)

  Collecting the City is dé plek waar het Amsterdam Museum onze levendige stad 'verzamelt' en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. Deze derde editie verlengen we de kleine tentoonstelling Operatie Wonen over de wooncultuur en -crisis in Amsterdam.

  In Operatie Wonen wordt vanuit het heden teruggeblikt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. Je ziet de ontwikkeling van woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten en er wordt ingezoomd op de huidige wooncrisis. Zit er een verschil in hoe je wíl wonen en hoe je op dit moment kán wonen? En wat is hier de oplossing voor?

  Bestel nu tickets
  BC 02183 092

  Fotograaf: Henk Rougoor

  Kritische reflectie op woningmarkt vroeger en nu

  De tentoonstelling blikt terug op een eeuw wonen in Amsterdam vanuit een hedendaags perspectief. Het resultaat is een kritische reflectie op wonen in heden en verleden in de vier wijken waar de lokale musea zijn gevestigd: de Van der Pekbuurt, De Baarsjes, Slotermeer en het Oostelijk Havengebied. Welke problemen zijn er nu op de woningmarkt en wat zijn de oplossingen daarvoor? De visie van experts geeft ons inzicht.

  Ook buurtbewoners komen aan het woord over hun buurt. Wat trok hen in de eerste plaats aan in deze buurt en hoe zit dat nu?

  Een van de eye catchers in dit rijk gevarieerde deel van de tentoonstelling is het Rad van (On)fortuin, uit de eigen collectie van het Amsterdam Museum. Dit laat tien enigszins twijfelachtige manieren zien waarop jongeren in 2021 een woning in de hoofdstad kunnen krijgen. Het schetst een triest beeld omdat, of je het nu leuk vindt of niet, iedereen in Amsterdam een ​​winnaar of verliezer is in de huizenmarktloterij. Het wiel is gemaakt door Hans de Tweede (1997) en Tycho (1994) voor een groot protest in het Westerpark op 12 september 2021, waarbij ruim 10.000 mensen hun frustratie uitten over het huisvestingsbeleid van de stad. Daarna werd het stuk opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum.

  Bestel nu tickets

  Met tram 7 langs drie Amsterdamse stadswijken

  Wil jij de stad in trekken en sommige wijken in het echt bekijken? Volg tramlijn 7 en bezoek drie Amsterdamse stadswijken: De Baarsjes, Slotermeer en Borneo-Sporenburg. Alle drie wijken die zijn bedacht met de ambitie een betere woonomgeving vorm te geven en alledrie kenmerkend voor zijn eigen tijd: twintiger jaren (De Baarsjes), vijftiger jaren (Slotermeer), en negentiger jaren (Borneo-Sporenburg). Samen geven ze een beeld van de ontwikkeling van het wonen in Amsterdam in de laatste 100 jaar.

  Stap uit bij halte Weesperplein om de tentoonstelling Operatie Wonen in het museum te bekijken. De volledige route kan je hier onder downloaden.

  Download flyer
  BC 02368 039

  Tentoonstelling Operatie Wonen, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  BC 02368 040

  Tentoonstelling Operatie Wonen, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  BC 02368 072

  Tentoonstelling Operatie Wonen, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  01

  03

  Sleep & ontdek

  Collecting the City #3

  De tentoonstellingsruimtes van Collecting the City zijn dé plek waar het Amsterdam Museum onze levendige stad 'verzamelt' en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. Hier delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over de stad Amsterdam. Elk half jaar worden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeën te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren. Zij hebben in totaal drie zalen tot hun beschikking.

  Bekijk de andere kleine tentoonstellingen van Collecting the City #3:

  • Gay Games 1998
  • Vrouwen van de stad
  • Toko Mokum

  Mede mogelijk gemaakt door

  De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, Gemeente Amsterdam en Museum om de Hoek.

  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdpartners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024