Panorama Amsterdam

Een levende geschiedenis van de stad

Amsterdam Museum aan de Amstel
Amstel 51

Amsterdam Museum aan de Amstel Panorama Amsterdam 2 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

De Collectie-tentoonstelling

In Panorama Amsterdam, laten we de stad in al haar facetten zien. Welke eigenschappen typeren Amsterdam nou bij uitstek? En zijn die er altijd geweest? Hoe zal de stad zich verder ontwikkelen? Door verhalen uit het verleden, het heden en de toekomst met elkaar te verbinden, ontstaat er een breed vergezicht op de stad. Amsterdam in al zijn dimensies.

Het eerste deel van de tentoonstelling laat een chronologische geschiedenis van Amsterdam zien, van de 16e eeuw tot nu. Het tweede deel laten we zien wat nú belangrijk is voor de stad. Daar horen ook thema’s en onderwerpen bij die (nog) niet tot de traditionele canon behoren. Omdat wij altijd bezig zijn om niet alleen de geschiedenis maar ook het heden en de toekomst van de stad te vangen. De geschiedenis wordt namelijk nu geschreven.

Pers BC 02112 007

Ontdek Panorama Amsterdam

Je ziet in Panorama Amsterdam een ruime keuze uit onze collectie. Met onder andere:

  • Van de oudste plattegrond van de stad (uit 1538!) tot de straatkunst van Kamp Seedorf.
  • Van een middeleeuws beeld van Maria en Jezus waarvan de gezichten zijn weggekrast tijdens de beeldenstorm in 1566 tot herinneringen aan de tegencultuur in de jaren 1960.
  • Van 17e-eeuwse schuttersstukken tot Natasja Kensmils hedendaagse schilderijen over de regentessen uit die tijd.
Evabloem Hermitage 001

Amsterdam Museum aan de Amstel

Adres
Amstel 51, Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00.

Bereikbaarheid
Het museum is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: Tram 4 (halte Rembrandtplein) en 14 (halte Waterlooplein) Metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht).

Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn: Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein, The Bank en Markenhoven. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/parkeren.

Panorama Amsterdam groepsrondleiding

Thema’s als wetenschap, handel, vrouwenemancipatie, Tweede Wereldoorlog, protesten, Ajax, migratie en seksuele vrijheid komen o.a. aan bod tijdens deze rondleiding.

Het Amsterdam Museum beheert meer dan 100.000 objecten, verzameld in bijna vijf eeuwen. Kunstwerken en historische voorwerpen werden besteld, geschonken of aangekocht door het stadsbestuur en stedelijke instellingen, door welvarende burgers en natuurlijk het museum zelf, sinds de oprichting in 1926.Tijdens deze rondleiding wordt een selectie uit die enorme collectie besproken. Beginnend in de 16de eeuw hoor je chronologisch meer over de geschiedenis van Amsterdam tot nu. In het ‘laboratorium’ middenin zaal wordt ingezoomd op thema’s die nauw verbonden zijn met de stad, die lang niet altijd tot de traditionele, ‘grote’ geschiedenis behoren. Reserveren is gewenst.

Boek een rondleiding door te mailen naar boekingen@amsterdammuseum.nl of te bellen naar 020 523 1720. Per rondleiding kunnen maximaal 15 bezoekers deelnemen.

Queer Gaze Tour, 2022, Rachel Ecclestone
Queer Gaze Tour, 2022, Rachel Ecclestone

Queer Gaze Tour

Tijdens deze rondleiding wordt aan de hand van diverse kunstwerken en objecten de Amsterdamse LHBTIQ+-geschiedenis doorlopen en reflecteren wij samen met jou op onze collectie. Welke queergerelateerde verhalen mogen er volgens jou niet ontbreken in het Amsterdam Museum? We delen verhalen van ongelijkheid, onrecht en onderdrukking én verhalen van trots, collectiviteit en activisme.

Boek een rondleiding door te mailen naar boekingen@amsterdammuseum.nl of te bellen naar 020 523 1720. Per rondleiding kunnen maximaal 15 bezoekers deelnemen.

Mede mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Amsterdam City Circle en Forbo Flooring Systems.