SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS

Solotentoonstelling ANOHNI

4 juni - 29 okt 2023
Huis Willet-Holthuysen

She Who Saw Beautiful Things My Final Moments Kabuki ANOHNI

Solotentoonstelling ANOHNI

Dit jaar presenteert ANOHNI, de associate artist van het Holland Festival, een multimediale tentoonstelling in Huis Willet-Holthuysen: SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS. Met een serie portretten eert ANOHNI haar voormalige samenwerkingspartner dr. Julia Yasuda. De foto’s, gemaakt door Julia’s inmiddels overleden echtgenote Erika Yasuda, zijn gemaakt in het Tokio van begin jaren 80 en worden hier voor het eerst tentoongesteld.

She Who Saw Beautiful Things Erika Yasuda 1979 83
She Who Saw Beautiful Things Erika Yasuda 1979 83

Erika Yasuda's portretten

In Huis Willet-Holthuysen combineert ANOHNI foto's, gezeefdrukte stoffen, sculpturen, video’s, geluid en schilderijen uit haar eigen artistieke praktijk met een selectie van Erika Yasuda's bijzondere portretten. De werken weerspiegelen een delicaat gecomponeerde visie op verlichte vrouwelijkheid en weelderige androgynie, die ondanks historische en voortdurende existentiële bedreigingen in de herinnering blijft voortbestaan.

ANOHNI: "Ik hou van het concept 'animisme' - dat alles leeft, in een voortdurend proces van transformatie - en dat alle materialiteit doordrongen is van een zekere aanwezigheid, zelfs een gevoel van herinnering dat we misschien niet helemaal begrijpen. Ik werk met sluiers om verschillende lagen van aanwezigheid te suggereren. Soms stel ik me een kakofonie voor van momenten binnen een tijdlijn in een bepaalde ruimte, alsof ze allemaal tegelijk hun vitaliteit kunnen uitdrukken."

ANOHNI
ANOHNI

Over ANOHNI

ANOHNI is geboren in Engeland en leeft en werkt in Amerika als muzikant, beeldend kunstenaar en theaterregisseur. In 1995 richtte ze haar performancegroep The Johnsons op, waarmee ze optrad met symfonieorkesten in operhuizen over de hele wereld, waaronder Syney Opera House, het Royal Opera House in Londen, Teatro Real in Madrid en Carnegie Hall in New York.

ANOHNI heeft tentoonstellingen van haar beeldend werk gepresenteerd in de Nikolaj Kunsthal, Kunsthalle Bielefeld, The Hammer Museum, The Kitchen en Sikemma Jenkins Gallery in New York. Ze was co-facilitator van het kunstproject FUTURE FEMINISM, dat werd gepresenteerd in The Hole, New York in 2014 en onderdeel was van ANOHNI's artistieke residentie in Aarhus, Europese Culturele Hoofdstad in 2017.

Willet121111

Huis Willet-Holthuysen

Het imposante Huis Willet-Holthuysen staat in het centrum van Amsterdam. Het dubbele herenhuis aan de Herengracht heeft veel stijlkamers. Er zijn salons in Neo-Lodewijk XVI-stijl en de tuin is ontworpen als symmetrische Franse stijltuin. Vanaf 7 mei kan je Maaike Schoorel haar werk bekijken in dit 17e eeuwse grachtenpand. Dit is de eerste van een reeks presentaties waarin de collectie en het huis van Willet-Holthuysen in relatie tot andere (hedendaagse) verzamelingen wordt geplaatst.

Adres

Herengracht 605, 1017 CE Amsterdam.

Openingstijden

Dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur.