Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    8 mrt - 8 jun 2023

    Vrouwen van Noord

    De Verbinders

    MG 0482

    8 mrt - 8 jun 2023

    De verbinders van Noord

    In navolging van het succesvolle project Vrouwen van Nieuw-West presenteert het Amsterdam Museum nu het project Vrouwen van Noord. Van 8 maart bezoek je vier buurttentoonstellingen in Noord. Aan de hand van vijf thema's (vrouwen voor saamhorigheid, empowerment, veilige straten, verbinding en vrouwen tegen eenzaamheid) leer je verschillende vrouwengemeenschappen uit Amsterdam Noord kennen die inhoud, kracht en kleur aan hun buurt, wijk en het stadsdeel geven. Samen maken deze verbinders Noord.

    Vrouwen van Noord, 2022, Fotograaf: Belita Ongemba, sQuare

    Vrouwen van Noord, 2022, Fotograaf: Belita Ongemba, sQuare

    Leer de vrouwengroepen kennen

    Hoort Noord bij Amsterdam of hoort Amsterdam bij Noord? Veel mensen uit Amsterdam Noord zijn bekend met deze vraag. De stad groeit en verandert, zo ook Amsterdam Noord. Dit zie je terug in het straatbeeld. Juist in deze tijd zijn vrouwengemeenschappen belangrijk. De Vrouwen van Noord zetten zich elke dag in voor gelijke rechten, veiligheid, maar vooral voor verbinding. Samen komen deze verbinders op tegen de gevolgen van onder andere gentrificatie, eenzaamheid en armoede.

    De fotoportretten en verhalen in de tentoonstelling, van en door vrouwen, zijn gemaakt tijdens bijeenkomsten en workshops in het Amsterdam Museum en op locatie in Noord. Van bewoners die hier al zestig jaar wonen tot aan de jeugd, elke groep vertelt een eigen verhaal. Samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Noord.

    Locaties tentoonstellingen

    Vrouwen van Noord, 2022, fotograaf: Tara Vink, sQuare

    Vrouwen van Noord, 2022, fotograaf: Tara Vink, sQuare

    Thema's Vrouwen van Noord

    Vrouwen voor saamhorigheid (OBA Waterlandplein)
    Beter een goede buur dan een verre vriend, daar gaat dit thema over. De vrouwen van de interculturele ontmoetingsochtend en van de handwerkclub Stitch ‘n Bitch zetten zich hiervoor in.

    Vrouwen tegen eenzaamheid (Modestraat)

    Eenzaamheid is een toenemend maatschappelijk probleem, vooral in grote steden zoals Amsterdam. Bij Sweet 70 is het ook een van de belangrijke thema’s.

    Vrouwen voor empowerment (OBA Van der Pek)

    In de samenleving word je snel overgeslagen wanneer je geen opleiding hebt gedaan of mondig genoeg bent. Het platform de Vrouwenbazaar ondersteunt met activiteiten de emancipatie van vrouwen met een multiculturele achtergrond.

    Vrouwen voor veilige straten (OBA Waterlandplein)

    Veiligheid op straat en in openbare ruimtes is al eeuwen een kwestie voor vrouwen. Jonge vrouwen onder begeleiding van Elance Academy en de Damesbende van Buiksloot zetten zich in voor veilige straten en een fijnere plek.

    Vrouwen van Noord, 2022, fotograaf: Tara Vink, sQuare

    Vrouwen van Noord, 2022, fotograaf: Tara Vink, sQuare

    Vrouwen voor verbinding (Cometa)

    Deze vrouwen doen iets bijzonders voor hun omgeving en laten zich door niemand vertellen wat ze wel of niet mogen doen. Van ondernemer tot jongerenwerker en van strijder tot buurtmoeder. De verbinders die Noord nodig heeft! Initiatieven die tijdens het vrouwendiner op 2 december 2022 samenkwamen waren:

    Colourful Goodies
    , Rietwijker, Stichting Moeders van Noord, Stichting Andishe, Ray Action, Red Amsterdam Noord, Stichting Malak, Modestraat, Cometa, Stichting Warm Welkom, Doras Amsterdam Noord, DAT! School, Stadspasuitjes: "Gezellig op stap met Linda'', Stichting Noordje, Museum Amsterdam Noord, Tuindorp Deli-cious, House of Diaz, Elance Academy Noord, Startblok Elzenhagen en Noordvoerders.

    Vrouwen van Noord videoreeks

    Collecting the City

    Het project Vrouwen van Noord is in navolging van het succesvolle project Vrouwen van Nieuw-West. Geïnspireerd op Vrouwen van Nieuw-West maakte het Museum Amsterdam Noord een kleine tentoonstelling waarin de bezoeker een aantal Vrouwen van Noord leert kennen.

    Vrouwen van is onderdeel van Collecting the City. Tot 2025 is Collecting the City dé plek waar het Amsterdam Museum onze levendige stad 'verzamelt' en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In die periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over de stad Amsterdam.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024