‘KASTK!JKERS’: 500 jaar Amsterdamse jeugdhulp

Vanaf 1 november 2020 t/m 2 februari 2021

Om stil te staan bij 500 jaar jeugdzorg in Amsterdam tonen we vanaf 1 november de kleine tentoonstelling ‘KASTK!JKERS’, een samenwerking van het Amsterdam Museum met Levvel

Jongeren uit de jeugdhulp tonen eigen werk in de bekende ‘wezenkastjes’ op de binnenplaats van het museum. Zij vullen deze onder meer met schilderijtjes, tekeningen en (rap)video’s. De tentoonstelling opent 1 november, in de Week van de Pleegzorg, en is gratis te bezichtigen.

500 jaar geleden werd in Amsterdam het eerste weeshuis gesticht in de Kalverstraat. Het is het begin van de jeugdhulp in de stad. In 1580 verhuisde het weeshuis naar de overkant van de straat, naar het gebouw waar tegenwoordig ons museum is gevestigd. Tienduizenden kinderen groeiden tussen 1580 en 1960 op in het Burgerweeshuis.

‘KASTK!JKERS’ biedt dus enerzijds een podium aan jongeren die normaal niet in de spotlights staan en anderzijds een geeft het een kijkje in de geschiedenis van de jeugdzorg: in onze wezenkastjes werden vroeger de gereedschappen opgeborgen die weesjongens nodig hadden bij hun beroepsopleiding elders in de stad.