Bier - Amsterdam, Stad van Bier en Brouwers

Verwacht: 9 april tot en met 30 augustus

Vanaf donderdag 9 april aanstaande kom je in de nieuwe tentoonstelling Bier - Amsterdam, stad van bier en brouwers in het Amsterdam Museum alles te weten over de lange weg die bier door de geschiedenis heeft afgelegd om in jouw glas terecht te komen.

Amsterdam, stad van bier en brouwers
Amsterdam is van oudsher dé bierstad van Nederland. Medemblik en Amsterdam werden aangewezen als enige havens waar de bieren uit Duitsland  ingevoerd mochten worden. Dit was het begin van Amsterdam als stapelplaats van bier en poort van de Oostzeehandel. Vandaag de dag telt Amsterdam meer dan 45 brouwerijen, en is daarmee de stad met veruit de meeste brouwers en eigen bieren van Nederland!

Achterstevoren door de bierhistorie
In de tentoonstelling Bier wordt de bezoeker vanuit het heden naar het verleden geleid door de recente craftbeer-revolutie waardoor kleine brouwerijen en speciaalbiertjes hun intrede deden, via de opmars van pils eind 19e eeuw. Van het begin van Heinekens imperium naar het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier vanaf de 14e eeuw, die de basis legde voor grote rijkdom.

Smaken verschillen
Er bestaan wereldwijd zo’n 400 verschillende biersoorten. Afhankelijk van de ingrediënten varieert de smaak van zuur tot zilt en van bitter tot zoet, maar ze worden allemaal gemaakt volgens hetzelfde procedé. In de tentoonstelling ontdek je de verschillende smaken en grondstoffen, maar leer je ook meer over het nut van bijvoorbeeld hop voor de houdbaarheid en water voor de kwaliteit van het bier.

Bezige brouwers
In de tentoonstelling en de verschillende publieksactiviteiten op andere locaties is er vanzelfsprekend aandacht voor  de Amsterdamse brouwers van nu. De sociale werkplaats van Brouwerij de Prael of bier gemaakt van resten droog brood tegen verspilling door brouwerij Troost vertellen ieder hun eigen verhaal over hetgeen de stad bezighoudt. Maak kennis met de vele brouwers die de stad kent.

Bier Bewust
Naast dat bier volksdrank nummer één is, is er ook aandacht voor de bewustwording rondom bier tegen de achtergrond van vraagstukken met betrekking tot gezondheid en sociale implicaties. Waar vroeger bier werd gedronken omdat het water niet voldoende schoon was, ook door kinderen, kijken we nu verder naar de invloeden van bier op de volksgezondheid.

Eigen Amsterdam Museum Bier
Het Amsterdam Museum doopt het New England IPA bier van Brouwerij Troost om tot hét Bier van het Amsterdam Museum. Een zomers biertje dat zowel in smaak valt bij de minder fanatieke bierdrinker door haar toegankelijkheid, als een bier waar de connaisseur met veel plezier de verschillende lagen van zal weten te ontleden. Het limited edition bier wordt in een bierblik gepresenteerd, want bier in blik is duurzamer én blijft langer goed.