De keuze van Van der Laan
Als gastconservator had Eberhard van der Laan duidelijk voor ogen welk verhaal hij wilde vertellen. Een keuze maken uit de enorme collectie van de stad bleek een lastige opgave. Tijdens zijn bezoek aan het depot van het Amsterdam Museum, waar ruim 90.000 voorwerpen bewaard worden, waren er vele schilderijen, standbeelden en andere objecten waarover Van der Laan iets wilde vertellen.
Zijn uiteindelijke selectie omvat zowel historische als eigentijdse voorwerpen. Zo zijn er in de tentoonstelling schilderijen en prenten te zien die iets vertellen over de groei van de stad in de Gouden Eeuw maar ook foto’s die tonen dat toerisme een eeuw geleden ook al zorgde voor overlast. Ook zijn er hedendaagse voorwerpen zoals een blowverbod-bord ter voorkoming van overlast van hangjongeren. Van der Laan schenkt in de tentoonstelling ook aandacht aan stadsbestuurders als Floor Wibaut, Monne de Miranda en Jan Schaefer die een grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de stad Amsterdam.
De Amsterdam Galerij
Al sinds 1975 is de Amsterdam Galerij, voorheen Schuttersgalerij, een gratis toegankelijke museumstraat waar jaarlijks 450.000 mensen kennismaken met de geschiedenis van de stad. Door de tentoonstelling juist op deze locatie te organiseren hoopt het Amsterdam Museum zoveel mogelijk mensen het verhaal van Van der Laan te laten ervaren. Ontwerpbureau Kossmann.dejong is de uitdaging aangegaan om het ontwerp te maken voor de tentoonstelling. De collectie krijgt een plaats te midden van steigers en steigerdoeken, die symboliseren dat de stad nooit af en altijd in aanbouw is.
De Mooiste Stad voor Families
Speciaal voor families is het Burgemeester-spel ontwikkeld. Kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot) ouders bekijken samen de tentoonstelling. Met de kleintjes doe je kijk- en speurspellen, met oudere kinderen denk je samen na over de toekomst van de stad. Wat vinden families belangrijk en onmisbaar in hun ideale stad? Natuur? Ruimte? Rust? Of misschien wel drukte en gezelligheid? De verschillende opdrachten staan op schakels van een burgemeestersketting. Na elke opdracht kun je een schakel aan je ketting hangen. Aan het eind zijn de kinderen dan de burgemeester van hun ´mooiste stad´.
Het Burgemeester-spel is gratis verkrijgbaar bij de kassa van het Amsterdam Museum.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Hemubo Almere B.V., Hillen & Roosen, Rabobank, De Nederlandsche Bank, Kennedy Van der Laan, Zadelhoff Fonds, Ajax, JCDecaux, GVB, Stadsarchief Amsterdam en particuliere donateurs. Mediapartners: AT5 en Het Parool. Het Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de BankGiro Loterij en de Gemeente Amsterdam.