Fong Leng - Fashion & Art

13 december 2013 - 16 maart 2014

Modeontwerpster en kunstenares Fong Leng is 'la grande dame' in het modecircuit van de jaren ‘70 en ’80 van de twintigste eeuw. Met haar eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwerft zij bekendheid in Nederland. Het Amsterdam Museum toonde vanaf 12 december 2013 ontwerpen uit de eigen collectie plus recenter – en niet eerder getoond – werk in de tentoonstelling Fong Leng – Fashion & Art.

Amsterdam & Fong Leng
In de kleurrijke jaren ’70 opent Studio Fong Leng in de PC Hooftstraat. Een boetiek waar society Nederland en andere modeliefhebbers de deur plat lopen. Een van hen is Mathilde Willink (1938-1977), echtgenote van schilder Carel Willink. In de creaties van Fong Leng is zij een opvallende verschijning in het Amsterdamse straatbeeld. In de tentoonstelling is onder andere de luipaardmantel (1973) van Mathilde uit de verzameling van het Amsterdam Museum opgesteld.

Mode of kunst
Kenmerkend voor de ontwerpen van Fong Leng is het combineren van verschillende materialen zoals leer en zijde. Daarnaast past ze handwerktechnieken toe als appliqueren en plisseren. Strikt genomen zijn haar creaties geen couture, want de kleren zijn niet op maat gemaakt. Unica zijn het wel, Fong Leng noemt het kunstwerken op zich. Naast de uitgesproken creaties ontwerpt Fong Leng ook eenvoudigere kledingstukken, die minder arbeidsintensief zijn.

Nieuw werk
Voor het eerst toonde het Amsterdam Museum recenter werk uit de privé collectie van Fong Leng, naast creaties uit eigen museumcollectie. Zo was bijvoorbeeld een wandkleed van drie bij drie meter te zien en twee leren bewerkte mantels. Tot op de dag van vandaag weet Fong Leng nieuwe generaties te inspireren met haar ontwerpen.

  Website
Wil je meer weten over Fong Leng: Fashion & Art, bekijk dan de speciale website

Meld je aan voor de Nieuwsbrief