Graffiti - New York meets The Dam

18 september 2015 - 24 januari 2016

Van 18 sepember 2015 tot en met 24 januari 2016 presenteerde het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘Graffiti. New York meets the Dam’. Voor het eerst in Nederland was er een tentoonstelling compleet gewijd aan New Yorkse en Amsterdamse graffiti uit de jaren '70 en ’80. Voor deze tentoonstelling werkte het Amsterdam Museum nauw samen met The Museum of the City of New York.

New York meets the Dam

De tentoonstelling focuste op de jaren ’70 en ’80 en liet zien hoe be­kende Amsterdamse graffitikunstenaars zoals Shoe en Delta werden beïnvloed door Amerikaanse artiesten als Dondi en Keith Haring. Naast topstukken uit collecties van privé-verzamelaars en het Museum of the City of New York werden ook persoonlijke bezittingen van graffitikunstenaars getoond, waar­onder schetsboeken, kledingstukken en foto’s uit eigen archief. Op deze manier werd de ontwikkeling duidelijk van graffiti als straatfenomeen naar geaccepteerde kunststroming. 'Graffiti. New York meets the Dam' liet daarnaast zien hoe dertig jaar geleden een jonge generatie het straatbeeld veranderde waarvan de invloed nog altijd merkbaar is binnen muziek, mode en onze hedendaagse beeldcultuur.

Graffiti

Voor de tentoonstelling ‘Graffiti. New York meets the Dam’ was een deel van de New Yorkse tentoonstelling ‘City as Canvas: Graffiti Art from the Martin Wong Collection’ naar het Amsterdam Museum gehaald. De collectie van Wong (1946 - 1999) bevat naast Haring ook unieke werken van andere bekende New Yorkse namen zoals Cey Adams, Futura 2000 en Daze. Wong herkende de kunst van graffiti nog voor dit maatschappelijk was geaccepteerd en wist zo een unieke collectie tot stand te brengen. De tentoonstelling City as Canvas: Graffiti Art from the Martin Wong Collection werd ontwikkeld door The Museum of the City of New York en gecureerd door Sean Corcoran, conservator prints en fotografie. Aileen Middel (Mick la Rock) was als gast-conservator betrokken bij 'Graffiti. New York meets the Dam'.

Wil je meer informatie over de tentoonstelling? Kijk dan op het Hart voor de Graffiti Blog, Graffiti Hotspots Amsterdam en meer.