Op andere locaties

Dwars door de stad

Het Amsterdam Museum bevindt zich sinds 1975 aan de Kalverstraat in het hart van de historische binnenstad. Vandaag de dag is het museum ook actief op andere locaties. Op die manier kan de enorm rijke collectie van het stadsmuseum op veel meer plekken en met veel meer mensen worden gedeeld.

Vaste presentatieplekken van het Amsterdam Museum zijn - naast de hoofdlocatie aan de Kalverstraat - Museum het Cromhouthuis en Museum Willet- Holthuysen, en de Hermitage Amsterdam, waar de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw te zien is. Daarnaast organiseert het museum samen met partners tijdelijke tentoonstellingen op diverse locaties in de stad.  

OSCAM

OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum) is een nieuw museum in Amsterdam- Zuidoost, dat werd opgericht door curator Marian Duff (MAFB) ter gelegenheid van 50 jaar Bijlmer. Het museum heeft een sterk maatschappelijke insteek waar het talent in de Bijlmer kennis kan maken met gerenommeerde kunstenaars en waar, door het tonen van hoogwaardige kunst, het culturele klimaat in de Bijlmer aantrekt. Het Amsterdam Museum is vaste samenwerkingspartner van OSCAM. Bekijk het volledige tentoonstelingsprogramma op de website van OSCAM

OSCAM, Bijlmerdreef 1289, 1111 TV Amsterdam – Zuidoost
Openingstijden 
Maandag tot en met vrijdag: 10.00 uur – 18.00 uur
Zaterdag en zondag: 12:00 uur – 17:00 uur
De toegang is gratis

Foto: Milette Raats

Nu te zien: Hollandse Meesters Her-zien – Urban Myth i.s.m. Amsterdam Museum en OSCAM – geeft gezicht aan zwarte Amsterdammers in de Gouden Eeuw

Het Gezicht van Amsterdam is een groeiende serie fotoportretten gebaseerd op mensen met een zwarte huidskleur uit de geschiedenis. Mensen van nu worden geportretteerd alsof zij net uit het verleden zijn gestapt, en spelen voor even de rol van Elizabeth Samson, of Hendrik Adrianis. Met historisch ogende kleding en attributen wordt een setting gecreëerd. OSCAM curator Marian Duff nodigt Jörgen Tjon A Fong (URBAN MYTH) uit als initiator en curator van het project en presenteert de bijzondere beelden en verhalen in een tentoonstelling bij Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM), in samenwerking met Amsterdam Museum.

Bijna onzichtbaar zijn ze, de zwarte inwoners van Amsterdam in de Gouden Eeuw. Op de schilderijen van de grote Hollandse meesters prijken vooral witte hoofdpersonen. De enkele zwarte personen zijn bijfiguren, vaak ter illustratie van de rijkdom van een witte hoofdfiguur. Wie naar de schilderijen van de Hollandse meesters kijkt zou zich vergissen en denken dat er in de Gouden Eeuw alleen maar witte mensen in Amsterdam woonden. Maar zwarte mensen zijn geen nieuwkomers in de stad. Op 18 oktober onthulde curator Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, i.s.m. Amsterdam Museum, de eerste drie portretten van de (groeiende) tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-zien’ in OSCAM. Prominente Nederlanders, waaronder politica Sylvana Simons en acteur/ kunstenaar José Montoya, kruipen in de huid van de bijna onzichtbare zwarte Nederlanders die in de zeventiende en achttiende eeuw in Holland leefden.

foto: Ilja Meefout

Vanaf 3 november: tentoonstelling 'Bout It' - Oscam x Amsterdam Museum x Top Notch 
Op zaterdag 3 november (Museumnacht Amsterdam) wordt de zevende tentoonstelling van Oscam geopend: 'Bout It' . OSCAM vroeg Kees de Koning (Top Notch) als gastcurator voor deze tentoonstelling met foto's van Ilja Meefout. Deze fotograaf uit Amsterdam Zuid-Oost portretteerde verschillende muzikanten, performers en ondernemers uit de muziekwereld, allen afkomstig uit  de Bijlmer. Ontdek de favoriete plekken van Rotjoch, Akwasi, SBMG and Mocro Maniac. Waar groeiden ze op? Waarom kozen ze voor de muziek? Meer informatie een aanmelden via de facebookpagina van Oscam.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief