Opslaan als.. Amsterdam in objecten en verhalen

18 oktober 2019 t/m 1 maart 2020

Op 18 oktober 2019 opende het Amsterdam Museum de tentoonstelling Opslaan als.. Hoe verzamel je de stad?. In de tentoonstelling geeft het museum een inkijk in zijn gevarieerde collectie van ruim 100.000 objecten die stuk voor stuk een verhaal vertellen over de stad Amsterdam en haar bewoners. Van vreemde snuisterijen tot iconische werken. Van menselijke haarlokjes tot waardevolle schilderijen. Wat verzamelt een stadsmuseum eigenlijk allemaal?

Al sinds het ontstaan van Amsterdam, ruim zeven eeuwen geleden, worden allerlei spullen bewaard die iets te maken hebben met Amsterdam, haar inwoners of belangrijke gebeurtenissen in de stad. Het Amsterdam Museum beheert, onderzoekt en toont deze objecten en de verhalen erachter en vult de collectie continu aan. In Opslaan als.. laat het museum maar liefst 750 objecten uit zijn collectie zien en toont daarmee de omvang en diversiteit van de stadscollectie. Bezoekers ontdekken de bijzondere en vaak persoonlijke verhalen die achter voorwerpen schuil gaan, en hoe deze in het Amsterdam Museum zijn terecht gekomen. Het museum kijkt ook met een kritische blik naar wat tot nu toe is verzameld en vooral: wat niet. De tentoonstelling is het beginpunt van een nieuw inclusiever verzamelbeleid van het Amsterdam Museum en bezoekers kunnen eigen verhalen en objecten aandragen. 

Van dure kunst tot alledaagse gebruiksvoorwerpen 

Van voorwerpen als schilderijen, beelden, stadswapens en bijvoorbeeld historische munten en penningen ligt het voor de hand dat een stadsmuseum deze verzamelt. Zo bezit het Amsterdam Museum bijna 3.000 schilderijen. Maar er zijn ook tal van objecten in de collectie van het museum waarvan de bezoeker verrast zal zijn dat het museum deze heeft bewaard. Zo toont het museum een volledige keuken uit de jaren ’30, een T-shirt met ‘Zwarte piet is racisme’ en de inboedel van vier Chinese migranten. Het Amsterdam Museum kocht op een vrijmarkt op Koninginnedag in 2004 van een zesjarig Amsterdammertje haar gehele kleedje met speelgoed, kinderkleding en ander verkoopwaar op. Door het grote aantal van meer dan 700 zeer uiteenlopende objecten in de tentoonstelling krijgt de bezoeker een verrassend beeld van hoe divers en groot de collectie van een stadsmuseum is, of beter gezegd, door de tijd heen is geworden.

Drie barbiepoppen, kleertjes gemaakt door Maria Over, 1960-1969
Sleutels van verschillende steden geschonken aan de stad Amsterdam, 1900-1999

Denk mee

Zo veel objecten met misschien nog wel meer verhalen, maar toch zitten er wel degelijk nog gaten in onze collectie. Wij nodigen bezoekers aan het Amsterdam Museum van harte uit om hardop met ons mee te denken over de collectie én om hun persoonlijke verhaal bij ons af te leveren. Heb je zelf ideeën over verhalen die nog missen in onze collectie? Bezit jij allicht zelf een object dat niet zo misstaan in het museum? Welke thema's zou jij graag terug willen zien in toekomstige tentoonstellingen? Welke aspecten van onze stad zijn op dit moment nog onderbelicht? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring met het museum en vooral naar verborgen persoonlijke verhalen. Je kunt jouw verhaal digitaal met ons delen via dit formulier

Programma

Naast de tentoonstelling worden er ook tal van activiteiten geprogrammeerd. Natuurlijk zijn er rondleidingen door de tentoonstelling. Ook zijn er elke zondagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur collega's van het Amsterdam Museum aanwezig in de tentoonstelling om met bezoekers in gesprek te gaan over de collectie én om nieuwe verhalen over de stad te verzamelen. Het volledige programma wordt gepubliceerd onder het kopje 'Activiteiten' op onze website. Natuurlijk worden de activiteiten ook op onze Facebookpagina gecommuniceerd.

Presentatie CBK Zuidoost 

Binnen de tentoonstelling is een presentatie te zien van de hand van kunstenares Jimini Hignett in samenwerking met CBK Zuidoost. Neem tijdens je bezoek dus ook een kijkje op de Filmzolder, waar de presentatie "Nr. 1 Tourist Attraction" te zien is. Meer informatie vind je hier

Ontdek meer - Collectie Digitaal en het Hart

Kom meer te weten over Opslaan als.. Hoe verzamel je de stad op het Hart. Hier vind je een schatkamer aan achtergrondinformatie over onze collectie en de tentoonstelling. Daarnaast krijg je een exclusieve blik achter de schermen.

Het Amsterdam Museum heeft als stadsmuseum toegankelijkheid tot de collectie hoog in het vaandel staan. Vrijwel de gehele collectie is daarom ook online te bewonderen in een database waar continu aan gewerkt wordt. Daarnaast beschikt het Amsterdam Museum over de Beeldcollectie vol met foto's en verhalen over Amsterdam en inwoners. 

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief