The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam.

22 november tot 23 december

Het project On Friendship / (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam van Joseph Sassoon Semah (Bagdad 1948) is een kritische en poëtische zoektocht naar deze drie steden waarin de kunstenaar hun verwantschap met de begrippen tolerantie, gastvrijheid, en de stad als toevluchtsoord bevraagt.

Vanaf vrijdag 22 november staat de kunstinstallatie van kunstenaar Joseph Sassoon Semah (Bagdad 1948) in de Regentenkamer. Het kunstwerk is onderdeel van het project On Friendship / (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam.

Samen met zijn ouders wordt Sassoon Semah in 1950 gedwongen te vertrekken van Irak naar Israël. Voor On Friendship III maakt hij architecturale modellen van huizen, culturele instituties, synagogen, en joodse begraafplaatsen in Bagdad van voor 1948, het jaar van oprichting van de staat Israël. Het model hier in de Regentenzaal is gebaseerd op het Nationaal Museum van Irak. De plaatsing van het model op houten schragen refereert aan het gebrek aan een stevig fundament vanuit de wens om ergens geworteld te zijn.

De kunstenaar spreekt van een ‘architectuur in ballingschap’ omdat hij in Irak, Israël en heel Europa geen herinneringen meer ziet aan de joodse Babylonische gemeenschap en cultuur. Met zijn werk nodigt hij publiek uit kritisch te reflecteren op kunst, cultuur, tradities en identiteiten. De architecturale modellen zijn ook te zien op 35 andere locaties in de stad met een programma van beeldende kunst, performances, debatten en lezingen van 7 september 2019 t/m 19 januari 2020.

Joseph Sassoon Semah. On Friendship/ (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam. 2019.

Curator: Linda Bouws, Metropool International Art Projects