Vrouwen van Nieuw-West

Workshops en tentoonstellingen zetten vrouwen in de schijnwerpers

De komende maanden staan de vrouwen van Nieuw-West volop in de schijnwerpers. Van meet af aan waren het vooral de vrouwen die inhoud, kracht en kleur gaven aan de buurt, aan de wijk en uiteindelijk aan het Stadsdeel. Ze deden dat soms zichtbaar op de voorgrond, maar veel vaker op de achtergrond. Ze maakten het verschil als vrijwilliger, als professional, als moeder, bewoner, activist, of vertegenwoordiger. 

In de periode december 2018 - juni 2019 worden tal van actviteiten georganiseerd voor, over en met vrouwen(organisaties) van Nieuw-West. Door middel van verschillende workshops, met storytelling, fotografie en tentoonstellingen laten zij zien wie ze zijn en welke rol ze spelen in het stadsdeel. Van 18 december tot 19 januari was de eerste tentoonstelling te zien in OBA Slotermeer. Op 8 maart vierden we onder grote belangstelling van heel veel vrouwen uit het stadsdeel Internationale Vrouwendag . De eerstvolgende pop-up tentoonstelling zal te zien zijn vanaf 12 april in Huis van  de Wijk België. 

Huis van de Wijk België - vanaf 12 april
In Huis van de Wijk België is vanaf 12 april een fototentoonstelling te zien met portretten van vrouwen uit Nieuw-West. Een aantal van deze portretten is speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt tijdens workshops door en met vrouwen uit Nieuw-Sloten, en alleen op deze locatie te zien.

Daarnaast worden twee anders series getoond. De eerste is een reportage over vrouwen van theatergroep Eigen Wijzen. Deze groep bestaat uit 12 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 85, die samen theatrale zangvoorstellingen maken. Hun portretten en verhalen zijn vastgelegd door Laika Productions (bestaande uit journalist Stephanie Bakker en fotograaf Yvonne Brandwijk). De laatste serie foto’s, gemaakt door fotograaf Lotte Dale, geeft een beeld van diverse vrouwen die aanwezig waren bij de viering van Wereld Vrouwen Dag op 8 maart in The Beach.

De expositie is te zien vanaf vrijdag 12 april tijdens de openingstijden van het Huis van de Wijk (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur).

Huis van de Wijk België
Hageland 117-119
1066 SB  Amsterdam

foto: Lotte Dale
foto: Lotte Dale

Vrouwen van Nieuw-West is een project waarbij vooral de vrouwen zelf de regie hebben over wat ze vertellen en laten zien. De productie is in handen van het Amsterdam Museum en Pakhuis de Zwijger, New Metropolis. Het project komt tot stand in samenwerking met OBA, De Meervaart, Vrouw en Vaart, Laika, The Beach, Stichting Nisa for Nisa, Comenius College, Mundus College, Young Amsterdam, Eigenwijks en vele andere organisaties en bewoners uit Nieuw-West. Vrouwen van Nieuw-West is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdragen van Stadsdeel Nieuw-West en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief