Maak een ode
English
Image from i OS

Uitgelicht

Amsterdam Museum en Huis Willet-Holthuysen bekroond met Michelin sterren

30 april 2025

Ode aan Frieda Hunziker | Frieda Hunziker, ooit zo bekend en gewaardeerd, is in de vergetelheid geraakt

Door Maria Dubbeldam on behalf of de zaak muurbloem24 juni 2024

Vanochtend (20 juni 2024) lees ik in de NRC: Herontdekking van de rebelse schilderes Frieda Hunziker, ze had minstens zo bekend als Karel Appel kunnen zijn. Zo’n kop wekt mijn nieuwsgierigheid. Dan wil ik meer weten. Wie was deze Frieda Hunziker? 

Ik lees dus het artikel en ga 'googelen’. En wat ik tegenkom, verrast mij. Waarom is er van deze kunstenares nog geen overzicht tentoonstelling geweest in Amsterdam, in het Stedelijk of H’Art museum? En waarom wel vorig jaar in het Stedelijk Museum in Schiedam!

Ik zie dat haar werken tentoongesteld worden in Ede bij kunsthandelaar Simonis-Buunk, zeventig schilderijen en werk op papier. In de verkoop!! Ik ben helemaal verbouwereerd. Frieda Hunziker, ooit zo bekend en gewaardeerd, is in de vergetelheid geraakt.

Frieda Hunziker werd geboren in Amsterdam op 17 oktober 1908 als dochter van Friedrik Hendrik Hunziker en Alijda de Vries. Ze is enig kind.

Frieda doet de opleiding tekenlerares en gaat ook werken als zodanig, maar na haar huwelijk met Willem Swart verliest zij haar baan. In de Tuyl van Serooskerkenweg waar zij wonen, richt Frieda de zolderruimte in als werkruimte en begint ze met schilderen in olieverf. Ze bezoekt musea in binnen- en buitenland. In 1937 wordt haar zoon geboren. In 1940 strandt het huwelijk met Willem.

Ze kan moeilijk geld verdienen met haar schilderijen omdat vrouwen tot 1957 nog als handelingsonbekwaam werden beschouwd.

In de oorlogsjaren neemt ze onderduikers in huis in haar atelierruimte en brengt ze Joodse kinderen in veiligheid. Ze weigert lid te worden van de Nederlandse Kultuurkamer.

Na de oorlog in 1945 doet ze als enige vrouw mee aan de tentoonstelling ‘Kunst in Vrijheid’ in het Rijksmuseum. Ze kan moeilijk geld verdienen met haar schilderijen omdat vrouwen tot 1957 nog als handelingsonbekwaam werden beschouwd. Gelukkig heeft ze een vaste aanstelling als lerares aan de Nieuwe Huishoudschool te Amsterdam. Frieda sluit zich aan bij de groep ‘Vrij Beelden’ en deze groep exposeert regelmatig in het Stedelijk Museum. Frieda is de enige vrouw in deze groepen en de meest actieve. Frieda krijgt een relatie met Piet Bosman en gaat met hem wonen in de Van Breestraat 34. Ze neemt vaak deel aan tentoonstellingen, Stedelijk-Fodor-van Abbe Museums, en exposeert in Engeland, Parijs, Antwerpen Duitsland en Zuid Amerika ( Biënnale Sao Paolo).

Frieda behoort tot de top van de naoorlogse kunstenaars. Haar werk wordt tussen 1940 tot haar dood in 1966 elk jaar wel ergens in Nederland tentoongesteld. Ook nadat er borstkanker is geconstateerd blijft ze onverminderd doorwerken.

Frieda overlijdt op 9 september 1966 te Amsterdam. Ze werd 58 jaar.

Periode

1908– 1966

Over

Ode van Maria Dubbeldam Namens de zaak muurbloem aan Frieda Hunziker.

Nog nooit van deze kunstenares gehoord. Via een artikel in de krant en google ben ik meer over haar te weten gekomen. Een Amsterdamse kunstenares die in haar tijd regelmatig mee deed met tentoonstellingen ook internationaal. Een vergeten vrouw!

Sil oranje b

Frieda Hunziker

Frieda Hunziker (Amsterdam, 17 oktober 1908 – aldaar, 9 september 1966) was een Nederlandse schilderes en tekenares die daarnaast werkte als tekenlerares aan diverse scholen in Nederland. Ze maakte deel uit van de expressionistische stroming binnen de Nederlanden in de 20ste eeuw.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025