Ode aan Andreas BurnierNiet zeuren maar actie!

Beste Andreas,
Voor mij ben jij iemand die zeker aanwezig moet zijn in het verhaal van Amsterdam. Vandaar deze ode. Je hebt mij geïnspireerd vanaf mijn studententijd en doet dat nu nog steeds. Ruim 20 jaar na jouw dood heb ik je werk voor deze ode opnieuw gelezen en ik heb er weer van genoten.
Ik schrijf deze ode in de eerste plaats omdat je een fantastische schrijver bent waarvan ik vind dat veel meer mensen je zouden moeten leren kennen. Jouw boosheid over de achtergestelde positie van de vrouw, je idee dat je in het verkeerde lichaam bent geboren, de manier waarop je over de vrouwenliefde schrijft en je zoektocht naar spiritualiteit zijn nog steeds belangrijke thema's in deze tijd. In de tijd waarin je ze schreef waren ze ronduit revolutionair. De manier waarop je erover schrijft vind ik ook bij herlezing nog steeds prachtig, verassend, vaak humoristisch en vol lef.
Zelf had ik in de tijd dat ik kennis maakte met jouw werk niet het gevoel dat ik in het verkeerde lijf zat zoals jij, maar ik baalde wel dat ik niet als man was geboren omdat ik het gevoel had met één nul achter te staan als vrouw. Dat jij daar zo vol bravoure, met humor en zonder zielig te doen over schreef vond ik een verademing. Daarnaast deel ik jouw (kritische) liefde voor Amsterdam. De stad is aanwezig in al je boeken dus alleen al daardoor heb je bijgedragen aan het verhaal van Amsterdam en verdien je een ode.
Dat je naast schrijver, ook activist, essayist en professor was maakt je een geweldig rol model voor vrouwen. Vooral omdat je je in al die rollen volstrekt onafhankelijk opstelde en meningen gaf die soms dwars tegen de tijdgeest ingingen. Ik kan me lang niet in al jouw ideeën vinden maar vind jouw non-conformisme en lef typisch Amsterdams en voorbeeld stellend.
Gezien de manier waarop jouw werk bij publicatie is ontvangen, de kwaliteit ervan en jouw rol in het publieke debat zou ik jou hoog op allerlei lees- en canonieke lijsten verwachten naast je mannelijke tijdgenoten. Helaas is dat (nog) veel te weinig het geval. Dat wil ik veranderen omdat dit soort lijsten bijdragen aan het levend houden van jouw werk en de herinnering aan jou leven.
Gelukkig is er al wel sprake van een opleving in de belangstelling voor jou en je werk. Het is daardoor makkelijk om er kennis mee te maken. Zo zijn veel van je boeken nog 1e hands te koop, de bibliotheek leent je boeken uit en er is in 2022 een prachtige biografie verschenen. Ook is er de stichting Andreas Burnier die een website onderhoud waar je je kunt verdiepen in al de aspecten van jouw werk en leven. De Fixdit podcast aflevering "Een tevreden lach Andreas Burnier" is ook een goede start om met een kennismaking te beginnen.
Geheel in jouw geest van niet zeuren maar actie ondernemen roep ik daarom iedereen op om je werk te lezen en om het aan te bevelen bij anderen. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat jij de plek krijgt in de literaire canon die je verdient!
Periode
1931– 2002
Over
Ode van Marijke Oosterbroek aan Andreas Burnier.
Met haar werk en leven heeft schrijfster Andreas Burnier een belangrijke rol gespeeld in de Amsterdamse cultuur. De thema's die ze aansnijdt en de stijl die ze gebruikt zijn ook nu nog relevant. Daarnaast zijn haar leven, literaire werken en essays ook vanuit een historisch perspectief interessant.

Andreas Burnier
Andreas Burnier, pseudoniem van Catharina Irma Dessaur, (Den Haag, 3 juli 1931 – Amsterdam, 18 september 2002) was een Nederlandse schrijfster.