Ode aan Mieke KrijgerMieke is mijn heldin

Het Gangenproject Willemsstraat 22 110, foto Peter Schrijnders
Mieke houdt de herinnering levend aan het lot en de achterstandspositie van de arbeidersvrouwen van de Amsterdamse Jordaan.
Als jonge vrouw kwam Mieke als studente naar Amsterdam. Tot aan de dag van vandaag is zij onvermoeibaar in haar strijd om het lot van de vrouwen en de bedroevende gebeurtenissen uit het verleden niet in de vergetelheid te laten raken. Hiervoor stichtte zij o.a Het Jordaan Museum op. Zaken als hongersnood, ondervoeding, de rijke kinderschare en gelijk bedroevend slechte en ongezonde 'huisvesting.' De vele ziektes en misstanden die daardoor ontstonden zijn toentertijd gemeentelijk geregistreerd en nu door het Jordaan Museum inzichtelijk. Net als het paling oproer en de aardappelopstand van 1917. En ook het binnentrekken van het leger met pantserwagens in de dertiger jaren waarbij onder de Jordanezen vele doden waren te betreuren. Het uit ongelijkheid voorkomende misbruik van jonge arbeidersmeisjes met een 'dienstje' in de statige en luxe panden. Soms werden deze kwetsbare en vaak zeer jonge meisjes zelfs seksueel belaagd. Mieke ziet dat er in de roerige huidige wereld maar weinig aandacht voor de geschiedenis van dit onrecht bestaat en vecht. Mieke trekt zich het lot aan van ook mijn Jordanese voorouders. Mieke is mijn heldin.
“Mieke ziet dat er in de roerige huidige wereld maar weinig aandacht voor de geschiedenis van dit onrecht bestaat.”
Over
Ode van Peter Schrijnders aan Mieke Krijger.
Mieke houdt de herinnering levend aan het lot en de achterstandspositie van de arbeidersvrouwen van de Amsterdamse Jordaan.

Mieke Krijger
Mieke krijger is voorzitter van het bestuur van het Jordaanmuseum.