Maak een ode
English
Image from i OS

Uitgelicht

Amsterdam Museum en Huis Willet-Holthuysen bekroond met Michelin sterren

30 april 2025

Ode aan Wilhelmina Drucker | De IJzeren Wil

Door Esmee, Hasnae, Yasmine9 september 2024
Wilhelmina Drucker De IJzeren Wil. Gemaakt door studenten van de opleiding Sociologie; Esmee, Hasnae en Yasmine

Wilhelmina Drucker De IJzeren Wil. Gemaakt door studenten van de opleiding Sociologie; Esmee, Hasnae en Yasmine

Wilhelmina Drucker, voor 1923, Uit de Collectie IAV Atria

Wilhelmina Drucker, voor 1923, Uit de Collectie IAV Atria

Ode aan Wilhelmina Drucker: De IJzeren Wil

Laten we Wilhelmina Drucker eren, de vrouw die haar tijd ver vooruit was en vocht voor een rechtvaardige wereld. Geboren in een wereld waar vrouwen gedwongen werden stil te zijn, weigerde zij haar mond te houden. Met moed, kracht en vastberadenheid stond ze op tegen onrecht. Dit is een ode aan haar onverzettelijkheid en strijdlust voor gelijkheid.

De Stem van de Stilte

Wilhelmina Drucker, geboren in 1847 in Amsterdam als buitenechtelijk kind, groeide op in een wereld van ongelijkheid. Uw vader, rijk en machtig, weigerde u te erkennen, waardoor u in armoede moest opgroeien. Deze diepe onrechtvaardigheid wakkerde een vuur aan dat nooit zou doven. U zag hoe vrouwen geen stem hadden, hoe ze afhankelijk waren van mannen en in stilte moesten lijden, maar besloot dat het genoeg was en weigerde zwijgend toe te kijken.

Bekend als "De IJzeren Wil", werd u een onverschrokken voorvechter van vrouwenrechten en sprak met passie en durf in het openbaar, waar u de ongelijkheid aankaartte en andere vrouwen opriep om hun stem te laten horen. U daagde machthebbers uit en bracht een beweging op gang.

De Strijd voor Gelijkheid

U begreep dat vrouwen meer verdienden dan een leven in afhankelijkheid en onderwerping. In 1888 richtte u de Vrije Vrouwenvereeniging (VVV) op, een organisatie waar vrouwen samenkwamen om te vechten voor hun rechten. Deze vereniging werd een baken van hoop voor velen, een plek waar vrouwen hun stem konden vinden en hun kracht konden ontdekken. Hier groeide ook uw samenwerking met Aletta Jacobs, een andere pionier van de vrouwenbeweging. Samen richtten jullie in 1894 de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht (VVK) op, waarmee jullie het fundament legden voor de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland.

Met uw tijdschrift "Evolutie" bracht u uw ideeën naar buiten. U pleitte niet alleen voor politieke rechten, zoals stemrecht, maar ook voor economische onafhankelijkheid en gelijke behandeling. U was niet alleen een denker, maar vooral een doener. Ook schuwde u geen enkel gevecht en nam risico's om idealen te verwezenlijken. De strijd reikte verder dan uw eigen tijd; u plantte de zaadjes voor de revolutie die later zou volgen.

Een Nalatenschap van Strijd en Inspiratie

Wilhelmina Drucker overleed in 1925, maar haar geest leeft voort in de bewegingen die zij inspireerde. Haar vastberadenheid en onverzettelijkheid werden het voorbeeld voor de Dolle Minas in de jaren zestig en zeventig, die zichzelf deels naar haar vernoemden. Zij pakten haar strijd op en gingen verder waar Wilhelmina was gebleven, vastbesloten om haar erfenis levend te houden. Wilhelmina, onze IJzeren Wil, u hebt ons geleerd dat de kracht om te veranderen altijd in onszelf ligt. Uw strijd leeft voort in de vrouwen van nu, die zich blijven verzetten tegen ongelijkheid.

Bureau van Wilhelmina Drucker, 3de kwart 19de eeuw, collectie Amsterdam Museum, inv.nr 4990

Bureau van Wilhelmina Drucker, 3de kwart 19de eeuw, collectie Amsterdam Museum, inv.nr 4990

Wilhelmina Drucker Monument Amsterdam. Foto Cees Camel

Wilhelmina Drucker Monument Amsterdam. Foto Cees Camel

Periode

1847– 1925

Over

Ode aan Wilhelmina Drucker van Esmee, Hasnae en Yasmine, studenten van de opleiding Sociologie aan de VU

Omdat zij heel veel voor vrouwen heeft betekent. Wat voor ons nu heel vanzelfsprekend is, heeft te maken met dat Wilhelmina Drucker. Een van de beginselen is geweest voor bijv. Vrouwen kiesrecht en gelijke arbeidsrechten. Hiernaast heeft Wilhelmina Drucker nog veel meer gedaan.

Wilhelmina Drucker, voor 1923, Uit de Collectie IAV Atria

Wilhelmina Drucker

Wilhelmina Drucker (1847 - 1925) was een politica, feminist, schrijfster en vredesactiviste. Ze schreef behalve onder haar eigen naam ook onder de pseudoniemen Gipsy, Gitano en E. Prezcier.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025