Maak een ode
English
Amsterdam Museum Entree

Uitgelicht

Tijdelijke sluiting Amsterdam Museum aan de Amstel

Van 2 juni tot en met 10 juli 2025 is het Amsterdam Museum aan de Amstel tijdelijk gesloten.

Invalid Date

Ode aan Margeretha Carolina Claassen-Huijer | Ode aan M.C. Claassen-Huijer

Door Lente Schrijver8 november 2024
Jan Grégoire, M.C. Claassen-Huijer first female principal in Amsterdam, circa 1930, coll Amsterdam Museum, photo René Gerritsen

Jan Grégoire, M.C. Claassen-Huijer eerste vrouwelijke schoolhoofd in Amsterdam, circa 1930, coll Amsterdam Museum, foto René Gerritsen

Lieve Juf Claassen-Huijer, 

Op jonge leeftijd wist je het al; het onderwijs. Dat is waar je hart een thuis vond. Het onderwijzen werd de missie en jouw passie. Een akte examen lager onderwijs stond in 1902 op jouw naam. Een tweede geboorte; de eerste op 8 september 1883 als Margaretha Carolina Huijer en toen in 1902 als Juf Margaretha Huijer. Op de 1e klasse scholen no.108 en no.97 leerden ze jou voor het eerst als juf kennen. 

Uiteindelijk bleef het niet bij enkel anderen leren leren, bij jezelf moest er ook bijgespijkerd worden vond je. Dus werd er doorgestudeerd. In 1906 werd een tweede akte van bekwaamheid behaald. Deze keer als hoofdonderwijzeres een heuse titel en droom. Op de Jan van der Heijdenschool en Potgieterschool leerden meer kinderen Juf Margaretha Huijer kennen. 

In 1920 werd je gekozen voor een bijzondere baan. De baan waarvoor je hebt doorgestudeerd, een positie met macht en invloed. Schoolhoofd; het boegbeeld van de Prinsenschool. Je was niet zomaar een schoolhoofd van een school in Amsterdam, maar het eerste vrouwelijke schoolhoofd in Amsterdam. De eerste vrouw op deze positie, een titelpositie. Iets om trots op te zijn, een bereikt doel. Een voorbeeld voor alle vrouwen en meisjes. Van een wens heb jij iets tastbaars gemaakt. Het was ineens haalbaar om als vrouw in een grote stad als Amsterdam een schoolhoofd te worden. 

Hopelijk word ik later ook zo'n soort juf

Voor jezelf zijn de kinderen er nooit van gekomen. Misschien omdat het leren leren aan alle kinderen die jou hebben mogen kennen genoeg was. Er waren vast genoeg mensen heel trots op jou. Nu heb je er nog iemand bij. Ik ben trots dat Amsterdam jou als eerste vrouwelijke schoolhoofd had. Ik ben trots dat er zoveel kinderen van jou les hebben gekregen. Ik ben trots dat het onderwijs jou als bijzondere toevoeging heeft gehad. 

Op 23 juni 1967 vond je hart een nieuwe plek van rust. Helaas niet meer tussen de mensen maar ergens anders. Mijn gevoel is dat het onderwijs jouw hart nooit heeft verlaten. Hopelijk ben je een beetje trots op hoe het nu gaat en hoe je het zelf hebt gedaan. 

Ik wil je bedanken voor je leergierigheid, je moedigheid en je wijsheid. Je bent voor mij een voorbeeld. Hopelijk word ik later ook zo’n soort juf, met haar volledige hart in het vak. 

Dank, Lente Schrijver

Periode

1883– 1967

Over

Ode aan M.C. Claassen-Huijer door Lente Schrijver

M.C. Claassen-Huijer was de eerste vrouwelijke schooldirecteur van Amsterdam. Een grote en belangrijke stap voor vrouwen en hun dromen en doelen in Amsterdam. Het onderwijs en de cultuur daaromheen heeft veel te danken aan haar. 

Jan Grégoire, M.C. Claassen-Huijer first female principal in Amsterdam, circa 1930, coll Amsterdam Museum, photo René Gerritsen

Margeretha Carolina Claassen-Huijer

Margaretha Carolina Claassen-Huijer, geboren op 8 september 1883 als Margaretha Carolina Huijer, was de eerste vrouwelijke schooldirectrice van Amsterdam. Ze haalde haar akte examen lager onderwijs in 1902 en werd juf. In 1920 werd ze schoolhoofd van de Prinsenschool. Ze overleed op 23 juni 1967.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025