Maak een ode
English
Amsterdam Museum Entree

Uitgelicht

Tijdelijke sluiting Amsterdam Museum aan de Amstel

Van 2 juni tot en met 10 juli 2025 is het Amsterdam Museum aan de Amstel tijdelijk gesloten.

Invalid Date

Ode aan Johanna Kuiper | Een unieke en onverschrokken feministe

Door Jetty16 januari 2025
Johanna Kuiper, circa 35 jaar, bron archief familie Schipper en Kuiper, Collectie Allard Pierson Museum

Johanna Kuiper, circa 35 jaar, bron archief familie Schipper en Kuiper, Collectie Allard Pierson Museum

Johanna (Hannie) Kuiper werd in 1896 geboren in de doopsgezinde pastorie in het Friese Warga en groeit op in Amsterdam, waar haar vader in 1891 dominee is geworden van de Singelkerk van de Doopsgezinde Gemeente. Na een turbulent leven als schrijfster, vertaler, bommoeder, socialiste, minnares, verzetswerk in WO II én schrijfster van twee kinderbijbels stierf ze in 1956 onverwacht in Semarang (Java) tijdens een familiebezoek aan het jonge onafhankelijke Indonesië. 

Voor mij heeft Johanna een persoonlijke betekenis gekregen omdat we allebei in een bepaalde fase van ons leven buiten Amsterdam hebben gewoond in het gehucht Etersheim (gemeente Edam-Volendam). Johanna woonde daar rond de tweede wereldoorlog in de pastorie met haar man dominee Schipper. Ik hield me - ruim 10 jaar geleden- bezig met de renovatie van het naastgelegen oude dorpsschooltje, waar een kinderboekenmuseum in werd gevestigd. De boeken van Johanna Kuiper vormen daar een belangrijk onderdeel van de collectie en haar werk als kinderboekenschrijver krijgt er veel aandacht. 

Vanwege de uitreiking van de Yad Vashem-onderscheiding aan zijn ouders en de PR rond het proefschrift over Johanna werd ik door haar zoon Kristofer in 2015 benaderd om te helpen bij de organisatie. Hij betrok mij bij zijn inspanningen om ter nagedachtenis aan het verzetswerk van zijn ouders een gedenksteen op te richten bij de pastorie, die destijds onderdak bood aan joodse onderduikers. Jaarlijks worden Hannie en haar man daar nu herdacht op 4 mei. 

Johanna verdient ook een ereplaats in ‘Vrouwen van Amsterdam.

Johanna Kuiper in of net na de oorlog, bron archief familie Schipper en Kuiper, Collectie Allard Pierson Museum

Johanna Kuiper in of net na de oorlog, bron archief familie Schipper en Kuiper, Collectie Allard Pierson Museum

‘Toen het bejaarde echtpaar Will Völger (1893-1968) en Hilde Völger-Hoppe (1894-1984) in het jaar 1967 uiteindelijk toestemming kreeg de DDR te verlaten en zij de zonegrens naar West Duitsland overstaken, droegen zij slechts het hoognodige bij zich. Meer was niet toegestaan. Maar in het koffertje van Hilde was plek ingeruimd voor een pak van bijna 200 brieven die haar Nederlandse hartsvriendin Johanna (Hannie) Kuiper haar gedurende een periode van dertig jaar had geschreven. Deze brieven, in het Duits gesteld, zijn later ter hand gesteld van Kristofer Schipper, Hannies jongste zoon. Zij vormen de rode draad in de biografie ‘Gedurfd leven’, Johanna Kuiper (1896-1956)’, waarin Ferdinand van Melle haar turbulente, onorthodoxe leven beschrijft’. 

Betekenis voor Amsterdam
Johanna E. Kuiper schreef tussen 1925 en 1956 veel artikelen en boeken, waaronder bijna vijftig kinder- en jeugdboeken. Persoonlijke ontplooiing en autonomie zijn daarin belangrijke thema’s. Behalve als schrijfster deed ze als socialiste en feministe van zich spreken, niet alleen door het schrijven van artikelen maar ook door praktisch buurtwerk. De hulp aan Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde haar en haar man in 2015 postuum de Yad Vashem-onderscheiding op.

In 2020 besloot Amsterdam een brug in Nieuw West te vernoemen naar schrijfster, feministe en socialiste Johanna Kuiper, die ook steun gaf aan onderduikers tijdens WO II.

Johanna verdient ook een ereplaats in ‘Vrouwen van Amsterdam’.

Jetty Voermans

 

Bronnen

Periode

1896– 1956

Over

Ode van Jetty aan Johanna Kuiper.

Johanna E. Kuiper schreef tussen 1925 en 1956 veel artikelen en boeken, waaronder bijna vijftig kinder- en jeugdboeken. Persoonlijke ontplooiing en autonomie zijn daarin belangrijke thema’s. Behalve als schrijfster deed ze als socialiste en feministe van zich spreken, niet alleen door het schrijven van artikelen maar ook door praktisch buurtwerk. De hulp aan Joodse onderduikers tijdens de Tweede
Wereldoorlog leverde haar en haar man in 2015 postuum de Yad Vashemonderscheiding op.

Johanna Kuiper, circa 35 jaar, bron archief familie Schipper en Kuiper, Collectie Allard Pierson Museum

Johanna Kuiper

Johanna Engelberta Kuiper (Warga, Idaarderadeel, 10 maart 1896 – Semarang, 2 maart 1956), dochter van Abraham Kornelis Kuiper en Henriëtta Sophia Muller, is een schrijfster, vertaalster, feministe, socialiste en verzetsvrouw tijdens de tweede wereldoorlog.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025