Maak een ode
English
Amsterdam Museum Entree

Uitgelicht

Tijdelijke sluiting Amsterdam Museum aan de Amstel

Van 2 juni tot en met 10 juli 2025 is het Amsterdam Museum aan de Amstel tijdelijk gesloten.

Invalid Date

Ode aan Eveline de Vletter | We kunnen zo veel meer dan we denken

Door Handan Tufan6 februari 2025
Eveline de Vletter, foto: Handan Tufan (2024)

Eveline de Vletter, foto: Handan Tufan (2024)

Eveline is een krachtige vrouw die door haar persoonlijke reis niet alleen veel heeft geleerd over doorzettingsvermogen en zelfstandigheid, maar ook over de belangrijke rol die vrouwelijke solidariteit speelt in het overwinnen van levensuitdagingen. Als programma ontwikkelaar voor televisie, moeder van twee kinderen, en trotse Amsterdammer, deelt zij haar ervaringen die niet alleen haar eigen leven hebben gevormd, maar die ook andere vrouwen kunnen inspireren in hun zoektocht naar kracht, zelfvertrouwen en de moed om hun eigen pad te volgen.

Het hart van Amsterdam

Amsterdam heeft een bijzondere plek in Eveline’s hart. Ze woont al heel lang in de stad en voelt een sterke connectie met de stedelijke cultuur en diversiteit. “Ik ben bijna verknocht aan Amsterdam,” zegt ze. Eveline groeide op in een klein dorpje niet ver van de stad, waar weinig te beleven was, maar de nabijheid van Amsterdam zorgde ervoor dat ze al op jonge leeftijd vaak in de stad te vinden was. Haar zussen woonden in Amsterdam, en hierdoor bracht ze veel tijd daar door. Sindsdien heeft ze de stad nooit meer willen verlaten. “Ik hou heel erg van de diversiteit van de stad, de levendigheid, de geuren, de kleuren. Het is gewoon een stad die altijd in beweging is,” vertelt ze enthousiast. Deze constante beweging, de energie die Amsterdam uitstraalt, zorgt ervoor dat Eveline zich verbonden voelt met de stad. Voor haar is Amsterdam de belichaming van verandering en vooruitgang.

Volgens Eveline is de stad ook historisch gezien een plek die diversiteit omarmt. “Amsterdam bestaat uit zoveel verschillende soorten mensen en culturen,” zegt ze. “Dat maakt het interessant, het houdt je blik open en maakt je leven kleurrijker.” Ze geeft ook aan dat het eten in Amsterdam een weerspiegeling is van deze diversiteit. “Je hebt hier zoveel verschillende soorten keukens en smaken. Het is een paradijs voor foodies,” voegt ze lachend toe. Deze dynamiek en de mogelijkheid om altijd nieuwe mensen en ideeën te ontmoeten, is een van de redenen waarom Eveline zich zo verbonden voelt met de stad.

De kinderen waren nog klein en het voelde alsof de wereld instortte

Een van de grootste uitdagingen in Eveline’s leven was haar scheiding in 2015. Het was een beslissing die haar wereld op zijn kop zette. “Het was een monsterlijk besluit om te nemen,” vertelt ze openhartig. “De kinderen waren nog klein en het voelde alsof de wereld instortte.” De scheiding was niet alleen emotioneel zwaar, maar het bracht ook praktische uitdagingen met zich mee. Eveline moest haar leven opnieuw opbouwen, wat niet makkelijk was, zeker niet met twee jonge kinderen en een veeleisende carrière.

“De eerste paar jaren na de scheiding waren erg moeilijk,” zegt Eveline. “Het voelde alsof ik constant aan het overleven was, niet echt aan het leven. Er waren zoveel obstakels: financieel, emotioneel, en fysiek.” Ze vertelt over hoe ze een ernstige voetblessure opliep die haar leven verder vercompliceerde. Ze brak haar enkel op een onhandige manier tijdens een fietstocht in de stad en moest meerdere operaties ondergaan. “Ik was letterlijk mijn leven aan het opbouwen, maar elke keer als ik dacht dat ik het had, werd ik weer omver gekegeld,” zegt ze.

Toch gaf Eveline niet op. “Het heeft me veel geleerd over doorzettingsvermogen. Je moet doorgaan, zelfs als alles tegenzit,” zegt ze vastberaden. Eveline heeft niet alleen fysiek, maar ook mentaal een lange weg afgelegd. Ze heeft geleerd dat het belangrijk is om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor haar leven en haar toekomst. “Ik heb heel veel moeten vechten, maar het heeft me sterker gemaakt,” zegt ze.

Wat haar vooral geholpen heeft in deze tijd van onzekerheid, was de steun van haar vrienden en haar ‘moderne familie’. “Ik heb een groep vrienden die voor mij als familie zijn. Ze zijn er altijd voor mij geweest, en dat heeft me geholpen om door te zetten,” vertelt ze met een glimlach. Eveline ontdekte dat haar kracht niet alleen van binnenuit kwam, maar ook door de steun van de mensen om haar heen. Dit besef maakte haar sterker, en het gaf haar het vertrouwen om verder te bouwen aan haar nieuwe leven.

Ik werd niet alleen gezien als een vrouw die haar leven opnieuw opbouwde, maar ook als iemand die ‘per ongeluk’ alleen was

Tijdens haar reis heeft Eveline een belangrijk inzicht opgedaan: de samenleving heeft vaak de verwachting dat vrouwen altijd een partner nodig hebben om compleet te zijn. “Toen ik na mijn scheiding alleen was, gingen veel mensen ervan uit dat ik uiteindelijk weer met iemand samen zou zijn,” vertelt ze. “Dat was de norm die ik altijd meekreeg. Ik werd niet alleen gezien als een vrouw die haar leven opnieuw opbouwde, maar ook als iemand die ‘per ongeluk’ alleen was.”

Dit idee dat een vrouw niet volledig zou zijn zonder een partner, heeft Eveline altijd als dwingend ervaren. “Ik voelde altijd de druk om zo snel mogelijk weer met iemand samen te zijn,” legt ze uit. Maar na verloop van tijd besefte ze dat dit niet per se haar wens was. “Ik realiseerde me dat ik heel goed alleen kan zijn. Ik heb twee kinderen die ik deels alleen opvoed, en dat is iets waar ik trots op ben,” zegt ze. Eveline benadrukt dat het leven in je eentje, zonder de constante druk van een partner, een volwaardig en krachtig pad kan zijn. “Het is niet zielig om alleen te zijn,” zegt ze vastberaden. “Ik heb vrienden, een ‘modern family’ en een netwerk van vrouwen die me steunen. Dat maakt mijn leven waardevol.”

Eveline vindt het belangrijk om deze boodschap uit te dragen, omdat ze vindt dat de maatschappij vaak anders kijkt naar vrouwen die niet in de traditionele relatiepatronen passen. “Ik wil anderen laten zien dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van een partner om gelukkig te zijn. Je kunt een volledig, vervullend leven leiden, ook alleen.”

De kracht van vrouwen onderling

Eveline is van mening dat vrouwelijke solidariteit essentieel is voor het overwinnen van levensuitdagingen. Ze gelooft dat vrouwen elkaar moeten helpen en ondersteunen, vooral in tijden van strijd. “We moeten elkaar laten zien dat we veel meer kunnen dan we denken,” zegt ze. “Als je keer op keer wordt afgewezen of als je tegengewerkt wordt, blijf dan doorgaan. Blijf vechten, want je hebt veel meer in je dan je denkt.”

Als programma ontwikkelaar probeert Eveline vrouwen actief te betrekken bij de productie van televisieprogramma’s en documentaires. “Als ik enigszins kan sturen wie er in een team komen of wie de regie voor een documentaire zou kunnen doen, zal ik altijd ook vrouwen aandragen” zegt ze. Ze gelooft sterk in de kracht van vrouwen in de media en het belang van vrouwelijke perspectieven in de verhalen die verteld worden. “Het is belangrijk dat we als vrouwen samen een stap vooruit zetten,” zegt ze. “Laat je niet omver kegelen. Blijf in jezelf geloven, ook als alles tegenzit.”

Het was deze kracht en vrolijkheid die mij inspireerde

Eveline heeft altijd vrouwen in haar leven gehad die haar inspireerden. Een van haar grootste invloeden was een vriendin van haar moeder, die als alleenstaande moeder haar dochter opvoedde. “Ik zag hoe sterk en krachtig ze was,” zegt Eveline. “Ze had niet alleen de zorg voor haar dochter, maar ze werkte ook hard om alles draaiende te houden. Ze was echt een voorbeeld van kracht en onafhankelijkheid voor mij.” Ook de moeder van een goede vriendin die haar kinderen alleen opvoedde en tegelijkertijd haar carrière bleef opbouwen was een rolmodel. “Ik keek nooit naar deze vrouwen alsof ze ‘zielig’ waren. Integendeel, ik zag hoe ze plezier hadden met hun vrienden, hoe ze elkaar steunden. Het was deze kracht en vrolijkheid die mij inspireerde,” zegt ze.

Het belang van doorzettingsvermogen

Door haar eigen ervaringen heeft Eveline geleerd dat het belangrijk is om in jezelf te geloven, zelfs als de buitenwereld je soms vertelt dat je niet goed genoeg bent of dat je moet opgeven. “Ik heb in mijn carrière en in mijn leven vaak te maken gehad met vooroordelen of obstakels die anderen niet hadden. Maar dat betekent niet dat je moet stoppen,” zegt ze. Ze moedigt andere vrouwen aan om door te zetten, zelfs als de weg moeilijk lijkt.

“Ik wil dat vrouwen begrijpen dat we zoveel kracht in ons hebben. We moeten alleen leren hoe we die kracht kunnen benutten. We kunnen veel meer dan we denken,” zegt ze. En dit is precies wat Eveline zelf heeft bewezen: door hard te werken, door te zetten en te vertrouwen op haar eigen kracht, heeft ze haar leven opnieuw opgebouwd en is ze sterker dan ooit tevoren.

Over

Dit verhaal is onderdeel van het project "41 keer Mashallah" van Handan Tufan. Met het project wil Tufan bewustwording creëren ten aanzien van vrouwelijke veerkracht en diversiteit. 

Eveline de Vletter, foto: Handan Tufan (2024)

Eveline de Vletter

Eveline de Vletter is programma ontwikkelaar voor televisie, moeder van twee kinderen en Amsterdammer.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025