Maak een ode
English
Persoon op bankje met een poncho over het hoofd

Uitgelicht

(T)huisloos in de stad

Verhalen van de straat

14 feb - 1 jun 2025
Amsterdam Museum aan de Amstel

Ode aan Josine Fontrodona | Kracht en gastvrijheid

Door Handan Tufan4 maart 2025
Josine Fontrodona, foto: Handan Tufan (2024)

Josine Fontrodona, foto: Handan Tufan (2024)

Josine Fontrodona werd geboren in het bruisende Amsterdam, in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, en haar eerste maanden spendeerde ze in de dynamische wijk de Bijlmer. Haar roots liggen diep in een multicultureel Amsterdam, haar afkomst is veelzijdig en rijk. 

Haar vader, een autodidactische automonteur uit Spanje, bracht haar in contact met een andere cultuur, vol passie, strijd en doorzettingsvermogen. Hij voedde haar op met de overtuiging dat niets onmogelijk is voor een vrouw. De invloed van haar vader in haar jeugd was enorm. Hij daagde niet alleen traditionele genderrollen uit, maar gaf Josine ook het vertrouwen om te geloven in haar eigen kracht. “Als ik geen zoon heb, zullen mijn dochters dat maar laten zien,” was een van de vele gezegden die mijn vader vaak herhaalde. Hij geloofde in ons, in onze kracht, en ik voelde het elke dag. Of het nu ging om technische vaardigheden, zelfredzaamheid of het doorbreken van maatschappelijke verwachtingen, haar vader was altijd degene die haar aanspoorde om te streven naar meer. “Je moet niet bang zijn om te falen. Falen is alleen een stap richting succes,” zei hij altijd. Zo leerde ik niet om op te geven, maar door te zetten, hoe moeilijk het ook was."

Gastvrijheid is voor mij altijd het fundament geweest van wat ik doe

Maar het leven van Josine zou niet alleen door haar vader worden bepaald. Haar moeder, een vrouw met een stille kracht, speelde ook een cruciale rol in haar opvoeding. Ze leerde Josine het belang van zorgzaamheid, het belang van gastvrijheid en het belang van een warm thuis. Haar moeder had altijd het gevoel dat het huis een veilige haven moest zijn voor iedereen, en Josine leerde al van jongs af aan om haar hart en deur open te stellen voor anderen. Dit idee van gastvrijheid was de basis voor veel van haar latere werk en visie. “Thuis is meer dan een plek waar je slaapt, het is de plek waar je jezelf mag zijn,” zei mijn moeder altijd. Dit bleef hangen, diep in mijn hart. Gastvrijheid is voor mij altijd het fundament geweest van wat ik doe.”

Een nieuwe richting

De eerste grote uitdaging in Josine’s leven kwam door haar scheiding. Ze ontdekte dat het leven vaak onvoorspelbaar is en dat het soms nodig is om alleen verder te gaan, zelfs wanneer alles om je heen uit elkaar valt. Haar scheiding was niet alleen een einde van een periode, maar het werd ook een kans om opnieuw uit te vinden wie ze was en wat ze wilde bereiken. “Het leven is niet altijd wat je denkt dat het zal zijn. Soms moet je zelf de richting kiezen,” reflecteerde ik vaak. Het was niet gemakkelijk, maar het maakte me sterker, dwong me om de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven te nemen.”

Haar nieuwe leven als moeder en zelfstandige vrouw bracht haar in de rol van zowel verzorgster als kostwinner. Ze werd gedwongen om een nieuwe balans te vinden tussen de zorg voor haar kinderen en haar carrière, en dit bracht veel uitdagingen met zich mee. Maar door de lessen die haar vader haar had meegegeven – de overtuiging dat ze alles kon bereiken als ze er hard genoeg voor werkte – ging ze de uitdagingen niet uit de weg. Josine merkte al snel dat de sleutels tot succes vaak voortkomen uit innerlijke kracht en vasthoudendheid. “Je kunt niet wachten op perfecte omstandigheden,” zei ik altijd tegen mezelf. “Je moet actie ondernemen, ook als het eng is. En je moet het doen met alles wat je hebt.”

Onderwijs en cultuur

Josine’s eigen carrière begon in de wereld van het onderwijs, maar het was haar fascinatie voor kunst en cultuur die haar uiteindelijk naar een nieuwe richting leidde. Ze werd onderwijskundige en onderwijsmanager bij een Hogeschool voor de Kunsten, waar ze haar passie voor zowel onderwijs als kunst kon combineren. Maar haar werk ging verder dan alleen het onderwijzen van studenten; het ging om het empoweren van mensen, het helpen van anderen om hun volle potentieel te bereiken. Dit was de kern van Josine’s missie – het versterken van anderen, ongeacht hun achtergrond, geslacht of opvoeding. Ze was vastbesloten om een omgeving te creëren waarin iedereen zijn of haar eigen talenten en kracht kon ontdekken. “Ik herinner me de momenten waarop ik mijn studenten zag groeien, wanneer ik ze niet alleen iets kon leren, maar hen ook zag ontdekken wie ze werkelijk waren. Dat was het mooiste van alles: het empoweren van mensen.”

Het maakt niet uit wat anderen denken, Jij bepaalt je eigen waarde

De tijd die ze in Nederland doorbracht was ook de tijd dat ze haar wereld verder verruimde, vooral door reizen naar andere landen, waaronder Nigeria. Het was daar dat Josine de diepe ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ervoer, wat haar nog meer inspireerde om zich in te zetten voor de rechten van vrouwen. Het besef dat zij in Nederland zoveel kansen had gekregen, maakte haar nog vastberadener om diezelfde kansen voor anderen te creëren. “In Nederland heb ik de kans gehad om mijn stem te vinden,” zei ik vaak. “Die kans wil ik doorgeven aan anderen, vooral aan vrouwen die het moeilijker hebben.”

Josine’s familie heeft altijd een grote rol gespeeld in haar leven. Naast haar ouders had ze ook een bijzondere band met haar tante Lies, die nooit getrouwd was en haar leven geheel op haar eigen manier leidde. Tante Lies was een vrouw die zich nooit had laten beperken door de verwachtingen van anderen. Haar onafhankelijke levensstijl inspireerde Josine, die haar levensvisie overnam: “Wees jezelf, laat je niet beperken door wat anderen denken of van je verwachten.” Deze boodschap zou niet alleen haar persoonlijke leven beïnvloeden, maar ook haar werk en de manier waarop ze met anderen omging. Tante Lies had altijd een manier om je te laten voelen dat je oké was zoals je was. Ze zei: “Weet je, Josine, het maakt niet uit wat anderen denken. Jij bepaalt je eigen waarde.” Dat was iets dat ik altijd met me meedroeg.

Innovatieve en gastvrije ruimte voor kunstenaars

Met de steun van haar familie en de levenslessen die ze onderweg had geleerd, besloot Josine om de Chilly Cabin op te richten, een innovatieve en gastvrije ruimte voor kunstenaars. De Chilly Cabin zijn niet alleen een plek om te creëren, maar ook om te groeien en te leren, zonder de druk van het kapitalistische systeem dat zo vaak het creatieve proces verstikt. Hier kunnen mensen hun creatieve ideeën verkennen in een omgeving die hen de vrijheid en de ruimte biedt om zichzelf volledig te uiten. “De Chilly Cabin is voor mij meer dan een werkruimte, ze zijn een plek waar je niet alleen kunt maken, maar ook kunt zijn,” zei ik vaak. “Waar je niet hoeft te voldoen aan verwachtingen, maar puur kunt ontdekken wat er in je zit.”

Het leven is een constante reis en als we samen reizen, kunnen we zoveel meer bereiken

Vandaag de dag leeft Josine in Grave, maar haar reis begon in de straten van Amsterdam. Haar verhaal is er een van veerkracht, doorzettingsvermogen en liefde voor haar familie en de mensen om haar heen. Ze heeft het belang van gastvrijheid nooit vergeten, en haar werk en levensmissie draaien dan ook om het helpen van anderen, het empoweren van mensen en het bouwen van een gemeenschap waarin iedereen zich geaccepteerd voelt. “Het leven is een constante reis,” zei ik vaak. “En als we samen reizen, kunnen we zoveel meer bereiken.” Josine weet dat het leven geen rechte lijn is en dat de moeilijkste tijden vaak de mooiste kansen bieden voor persoonlijke groei. Haar leven is een bewijs dat je alles kunt bereiken als je in jezelf gelooft en vastbesloten blijft.

Josine Fontrodona is niet alleen een vrouw die haar eigen dromen heeft nagejaagd, maar ook iemand die anderen aanmoedigt om hetzelfde te doen. Haar boodschap aan de wereld is eenvoudig: Geloof in jezelf, omarm de kracht die in je zit, en geef je talenten en liefde door aan de mensen om je heen.

Over

Dit verhaal is onderdeel van het project "41 keer Mashallah" van Handan Tufan. Met het project wil Tufan bewustwording creëren ten aanzien van vrouwelijke veerkracht en diversiteit. 

Josine Fontrodona, foto: Handan Tufan (2024)

Josine Fontrodona

Josine Fontrodona werd geboren in het bruisende Amsterdam, in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025