Maak een ode
English
Persoon op bankje met een poncho over het hoofd

Uitgelicht

(T)huisloos in de stad

Verhalen van de straat

14 feb - 1 jun 2025
Amsterdam Museum aan de Amstel

Ode aan Mildred del Prado | Leven als leerproces

Door Handan Tufan3 maart 2025
Mildred del Prado, foto: Handan Tufan (2024)

Mildred del Prado, foto: Handan Tufan (2024)

In de diverse stad Amsterdam is er een vrouw wiens leven en werk doordrenkt zijn van een rijke multiculturaliteit, liefde voor zorg en een onverwoestbare kracht. Dit is het verhaal van een vrouw die haar weg heeft gevonden in de gezondheidszorg en die haar levenslessen doorgeeft aan de komende generaties, zelfs na haar pensioen. Haar naam is Mildred del Prado, een Surinaamse vrouw die al meer dan 45 jaar in Nederland woont en haar wortels in verschillende culturen heeft laten groeien, vooral in Amsterdam.

Ik wist van jongs af aan dat ik graag in de gezondheidssector wilde werken om mensen bij te staan, liefdevol te verzorgen, verplegen

Mildred’s reis naar het hart van de gezondheidszorg begon in Suriname, waar ze haar carrière als jonge vrouw startte in de binnenlanden, waar ze werkte met verschillende inheemse groepen, en Saramaccaanse gemeenschappen. Daarna werkte ze een tijd op Curaçao. Haar passie voor zorg en het willen helpen van anderen was al vroeg duidelijk. Mildred herinnerde zich: "Ik wist van jongs af aan dat ik graag in de gezondheidssector wilde werken om mensen bij te staan, liefdevol te verzorgen, verplegen."

De verschuiving naar Nederland in 1980 was voor haar een nieuwe stap in haar carrière. Hier breidde ze haar kennis uit door specialistische opleidingen te volgen in oncologie, CCU, dialyse en neonatologie, en begon haar werk in het Amsterdamse ziekenhuis AMC. Haar jarenlange ervaring in de zorg heeft haar niet alleen deskundig gemaakt, maar heeft haar ook de mogelijkheid gegeven om anderen op te leiden en te begeleiden, zoals de vijfdejaars coassistenten. Het was hierbij belangrijk voor haar om hen de juiste manier van omgang met patiënten bij te brengen, vooral in gevoelige situaties, zoals bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een gynaecologisch onderzoek. "Als je rustig met de patiënt praat, zorgt dat ervoor dat ze zich ontspannen en het onderzoek prettig kan worden afgerond," zei ze.

Amsterdam als Thuis

Na haar lange werkervaring in de zorg, voelde Mildred zich al snel als een vis in het water in Amsterdam. De stad, bekend om zijn diversiteit, bood haar een plek waar ze zichzelf kon ontwikkelen en haar ervaringen als vrouw met een multiculturele achtergrond kon inzetten. “Amsterdam is voor mij altijd een plek geweest die diversiteit omarmt. Multiculturaliteit is voor mij altijd een rijkdom geweest, en dat heb ik niet alleen meegenomen uit Suriname, maar ook van Curaçao en alle andere landen waar ik mee in aanraking ben gekomen.”

Mildred's werk in Amsterdam, vooral in de Bijlmer, was doorspekt met de uitdaging om verschillende culturen te omarmen. In de jaren ’80 werkte ze mee aan de opzet van de commissie multiculturaliteit en leerde ze veel van de interacties met mensen uit verschillende delen van de wereld, zoals Marokkanen, Turken en Ghanezen. “Het was een heaven on Earth om met zoveel verschillende nationaliteiten te werken. Het gaf mij zoveel rijkdom in mijn leven.” Ze benadrukt dat haar ervaringen haar alleen maar sterker maakten en haar persoonlijkheid vormden: “Ik ben een wereldburger. Ik ben niet in een hokje te plaatsen. Ik ben multicultureel grootgebracht, en dat heeft me gevormd.”

Positiviteit als kracht

Zoals bij elke vrouw heeft Mildred in haar leven ook te maken gehad met uitdagingen, maar ze heeft altijd vastgehouden aan haar eigen kracht en positiviteit. Ze geeft aan dat de balans tussen yin en yang altijd aanwezig is in haar leven en dat het belangrijk is om niet te bezwijken onder negativiteit. “In het leven heb je altijd uitdagingen, maar je moet kunnen manoeuvreren. Als het negatief is, probeer ik het om te draaien naar positiviteit, en dat is mijn kracht.”

Deze houding is niet alleen in haar werk belangrijk geweest, maar ook in haar dagelijkse leven. Mildred gelooft sterk in de kracht van communicatie en verbinding, iets wat ze dagelijks toepast in haar omgang met anderen. Ze zei: “Het is heel mooi om te zien hoe mensen verbinding met elkaar maken. Communicatie is de sleutel, en ik probeer altijd in gesprek te blijven, met openheid en zonder vooroordelen.”

Bij elke vrouw die ik ontmoet breng ik iets mee en leer ik iets van hen

Mildred’s ervaring en haar levenshouding zijn een inspiratie voor andere vrouwen die dagelijks tegen soortgelijke uitdagingen aanlopen. Haar positieve benadering van het leven, haar werk en haar vermogen om verbinding te maken met anderen, zijn voorbeelden voor velen. “Bij elke vrouw die ik ontmoet breng ik iets mee en leer ik iets van hen. Het leven is een dagelijks leerproces, en ik ben niet te oud om te leren,” zegt ze met een glimlach.

Ze benadrukt ook de rol van vrouwen in haar cultuur en in de samenleving. “Vrouwen staan er bijna altijd alleen voor. Ik heb altijd gezien dat de vrouw alleen verantwoordelijkheid draagt voor het opvoeden van de  kinderen , en  ze dragen daarnaast zoveel meer. Het is zwaar, maar vrouwen kunnen zoveel aan, en als je ze de juiste handvatten geeft, kunnen ze alles bereiken.” Mildred is vooral trots op haar moeder, die haar en haar broers en zussen altijd samen hield, zelfs tot haar overlijden op 97-jarige leeftijd. “Mijn moeder heeft onder ons de liefde gezaaid, en dat moet altijd boven alles zegevieren.”

Dankbaarheid

Mildred eindigt het gesprek met een boodschap van dankbaarheid voor alles wat ze heeft meegemaakt en geleerd. “Ik ben zo dankbaar dat ik hier ben en mijn bijdrage mag leveren. Het is een fijn gevoel om te weten dat ik een verschil maak in het leven van anderen.” Haar ervaring in Amsterdam, haar carrière in de zorg en haar persoonlijke reis maken haar tot een voorbeeld voor velen.

Mildred del Prado is een vrouw die, door haar werk, wijsheid en liefde voor anderen, een onmiskenbare impact heeft gemaakt in de Amsterdamse gemeenschap. Haar levenshouding, die draait om positiviteit, multiculturaliteit en de kracht van verbinding, blijft een inspiratie voor vrouwen van alle achtergronden.

Over

Dit verhaal is onderdeel van het project "41 keer Mashallah" van Handan Tufan. Met het project wil Tufan bewustwording creëren ten aanzien van vrouwelijke veerkracht en diversiteit. 

Mildred del Prado, foto: Handan Tufan (2024)

Mildred del Prado

Mildred del Prado is een Surinaamse vrouw die al meer dan 45 jaar in Nederland woont en tot haar pensioen werkte in de gezondheidzorg.

Tags

Maak een ode
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2025