Ode aan Carry van LakerveldJe was een medestandster in de strijd

Carry van Lakerveld, foto Amsterdam Museum
Je was niet alleen de conservator en later adjunct-directeur van het Amsterdams Historisch Museum (nu Amsterdam Museum), maar voor mij als indertijd (1976) beginnend secretaresse in het museumsecretariaat een voorbeeld. Waar ik eerder in een bedrijf werkte waar de leiding bepaald niet progressief omging met het ‘lagere’ personeel, werd ik getroffen door de compleet andere atmosfeer in het AHM. Jij hield je bezig met onderwerpen als de arbeidersbeweging en vrouwenemancipatie en stimuleerde het Vrouwen overleg voor en van medewerksters in het museum. Je was een medestandster in de strijd. Daarin was je steeds een voorbeeld voor mij.
“Voor mij blijf je altijd de vrouw die mij voorging in de tweede feministische golf”
Toen Bob Haak het AHM als directeur verliet wilde je hem niet opvolgen. Je wilde je liever met de inhoud bezighouden en niet met managen. Toen je echter noodgedwongen het plaatsvervangend directeurschap op je nam na het desastreuze directoraat van Udo Vroom leek het je beter om alsnog voor de functie te gaan. Terecht! Het liep anders. Mijns inziens werd je het niet door een vorm van ‘Berufsverbote'. De eigenschappen die ik juist zo in je bewonderde, werden je niet in dank afgenomen. Men wilde geen ‘communiste’ in die functie… Dat was en is tragisch en triest.
Voor mij blijf je altijd de vrouw die mij voorging in de tweede feministische golf.
Dankjewel!
Yvon

Eerste paal voor de nieuwe publieksingang aan de Nieuwezijds Voorburgwal, mei 1986. (Carry midden met de armen over elkaar)
Over
Yvon schrijft ode aan Carry van Lakerveld.
Carry was een van de drijvende krachten van het nieuwe Amsterdams Historisch Museum, dat in 1975 opende in het voormalige Burgerweeshuis.

Carry van Lakerveld
Carry van Lakerveld, een van de drijvende krachten van het nieuwe Amsterdams Historisch Museum, dat in 1975 opende in het voormalige Burgerweeshuis.