Home - Tv

AM LIVE #11 - Inclusief herdenken in Amsterdam

De uitzending van donderdag 6 mei staat in het teken van (inclusief) herdenken in Amsterdam.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ AM LIVE 11 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

We trappen de uitzending af met een reportage over 'Namen en Nummers'. Dit project is opgezet door kunstenaar Ida van der Lee in de Oosterparkbuurt in Amsterdam. Sinds 2012 worden daar op rituele wijze de 2.800 weggevoerde joden uit deze buurt herdacht. Deelnemers ontfermen zich over een van de slachtoffers en doorlopen een ritueel parcours waarin ze een naambordje maakten. Door het naambordje in een grote plattegrond van de buurt te plaatsen, is het slachtoffer symbolisch terug naar huis gebracht.

- Ida van der lee -
Kunstenaar

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vervolgens gaan we verder met een panelgesprek over inclusief herdenken met Minka Bos en Aspha Bijnaar. Zij creëren allebei via educatie manieren voor jonge mensen om te leren over de geschiedenis(sen) van Nederland. Door contact tussen jong en oud willen zij voor meer begrip en meer sociale cohesie zorgen. Wij vragen hen: Wat vinden zij belangrijk bij een inclusieve herdenking en hoe dragen zij hun steentje bij?

- Minka Bos -
Denker/schrijver is oprichter en directeur van Stichting In mijn Buurt - Leren door Ontmoeting

- Aspha Bijnaar -
Socioloog, schrijver, conceptontwikkelaar

Hierna gaan we in gesprek met Tom Bakker over zijn korte film AYOR, die we tijdens de uitzending gaan bekijken.

De film gaat over twee mannen die in 1970 tijdens de kranslegging van 4 mei een krans wilden plaatsen voor het herdenken van homo's die tijdens WOII ook zijn vervolgd en vermoord. Zij werden tegen gehouden en opgepakt door de politie. De film vertelt hun verhaal en de motieven achter de actie. Vanaf 1971 werden homo’s wel officieel herdacht tijdens de 4 mei herdenking dus het heeft effect gehad.

- Tom Bakker -
Filmmaker

In het vierde deel van de aflevering gaan we in gesprek Marieke van den Doel. We praten over humanisme en de Tweede Wereldoorlog. Het Humanistisch Verbond werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om mensen die geen geloof aanhingen morele duiding te bieden. Ook zullen wij ingaan op de tentoonstelling ‘Vrijdenkers’ die later dit jaar zal openen in het Amsterdam Museum.

- Marieke van den Doel -
Universitair docent Geschiedenis van het Humanisme aan de Universiteit van Humanistiek

Stichting Schaduwhelden gaat voor Theater na de Dam de voorstelling Vergeten Helden opvoeren. In deze voorstelling wordt het verhaal van vergeten verzetshelden verteld. Een van hen is Willem Arondeus, die betrokken was op de aanslag op het bevolkingsregister op de Plantage Middenlaan. In de studio is Ger Beukenkamp aanwezig, hij schreef het stuk over Arondeus en zal een klein stukje opvoeren. Daarnaast is er een reportage, gemaakt door leerlingen van het Mediacollege, over het leven van Arondeus en de voorstelling die nu gemaakt is.

- Ger Beukenkamp -
Theatermaker, scenario- & toneelschrijver

De aflevering wordt gepresenteerd door Gonca Yalciner (Manager Educatie en Participatie) en Ghanima Kowsoleea (curator Publieksprogramma).

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ (TERUG) KIJKEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

De uitzending is live op deze pagina te zien op 6 mei vanaf 20.30 uur. Terugkijken kan ook via ons YouTube kanaal maar ook op onze website. Salto zendt onze uitzendingen ook via de televisie uit, als wel op hun website op maandag 22:00 uur en zaterdag 10:00 uur.

Website: www.amsterdammuseum.nl/tv

YouTube: www.youtube.com/ahmamsterdam

Salto: www.salto.nl

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ AFLEVERINGEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬