Home - Tv

AM Live #8 - Het koloniale verleden tentoonstellen: Hoe doe je dat?

Deze uitzending van donderdag 25 maart staat in het teken van (de omgang met) het koloniale verleden in een museale context.

In deze aflevering zal in een panelgesprek met Marian Duff, Priya Swamy en Inez van der Scheer worden besproken hoe je als (overwegend wit) museum nu eigenlijk een tentoonstelling maakt over het koloniaal verleden. In dit panel worden de uitdagingen en overwegingen besproken die komen kijken bij het maken van een tentoonstelling over het koloniale verleden.

- Marian Duff (oprichter en directeur OSCAM)
- Priya Swamy (conservator globalisering en Zuid-Azië bij het Tropenmuseum)
- Inez van der Scheer (junior conservator moderne en hedendaagse kunst)

In het tweede panelgesprek zal ingegaan worden op de Wereldtentoonstelling van 1883 (Koloniale Uitvoer- en Handelstentoonstelling) op het Museumplein waar een mix van objecten én mensen uit de voormalig Nederlandse koloniën tentoon werden gesteld. In dit panel zal de impact van koloniale denkbeelden aan het einde van de negentiende eeuw worden besproken en de rol die de Wereldtentoonstelling daarin speelde.

- Damiët Schneeweisz (Johan Huizinga Fellow bij het Rijksmuseum)
- Marieke Bloembergen (senior onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal- Land-, en Volkenkunde en hoogleraar archival and postcolonial studies aan de Universiteit Leiden)
- Maria Lamslag (curator Gouden Koets tentoonstelling)

In de reportage gaat conservator Tom van der Molen het museum in. In de tentoonstelling 'Amsterdam - DNA' bezoekt hij de zaal die aandacht besteedt aan het koloniale verleden. Hij vertelt hoe de nadruk van het verhaal verandert van een verhaal over macht, trots en rijkdom naar een gelaagder verhaal over de geschiedenis van de stad.

Tot slot zal schrijver en performer Babs Gons de uitzending afsluiten met een spoken word performance: Doe het toch maar - ode aan activisten.

De aflevering wordt gepresenteerd door Maurice Seleky (hoofd marketing en communicatie van het Amsterdam Museum) en Jörgen Tjon A Fong (theatermaker en gastcurator van het Amsterdam Museum).