Home - Tv

AM LIVE #9 - Hoe schrijf je over kunst & cultuur?

De uitzending van donderdag 8 april staat in het teken van boeken over kunst, erfgoed en geschiedenis. Hoe maak je nou zo’n boek en hoe schrijf je over kunst? Welke afwegingen maak je en voor wie wordt het geschreven?

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ AM LIVE 9 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
We trappen de uitzending af met een panelgesprek met Koen Kleijn en Gunifort Uwambaga, waarin het proces van het schrijven en het uitgeven van boeken over kunst, erfgoed en geschiedenis aan het licht komen.

- Koen Kleijn -
Hoofdredacteur Ons Amsterdam en schrijft o.a. voor Het Parool, De Groene Amsterdammer en Museumtijdschrift.

- Gunifort Uwambaga -
Mede-eigenaar van uitgeverij en boekenwinkel Mendo.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vervolgens gaan we in gesprek met Ko van 't Hek, die de helft is van het duo 'Kunst kijken met Ko en Kho'. Hierin schrijven en praten zij op een toegankelijke manier over kunst en tentoonstellingen, in een wereld waar juist vaak het tegenovergestelde wordt gedaan.

- Ko van 't Hek -
Freelance schrijver en kunstjournalist

Het derde gesprek doen we samen met Marcel van Kanten. In zijn boek ‘Wortelzucht’ heeft hij, naar aanleiding van DNA onderzoek, zijn eigen wortels uitgezocht. De 13 etniciteiten die uit het onderzoek kwamen heeft hij getraceerd en samen met zijn Surinaamse vader en Indische moeder onderzoekt Van Kanten de multiculturele wereld in zichzelf. Voor dit onderzoek is hij o.a. naar privé archieven gegaan en heeft hij de slavernijgeschiedenis van zijn familie uitgezocht.

- Marcel van Kanten -
Auteur van het boek Wortelzucht

Verder hebben we in de uitzending de online launch van het boek van Refresh-kunstenaar Elisa van Joolen, genaamd Portal 006.

Met haar werkt hoopt zij dat de deelnemers nadenken over de relatie die ze hebben met hun kleding. Niet alleen waar het vandaan komt of wie het gemaakt heeft, maar ook wat het voor jou als drager betekent. Samen met leerlingen van het Comenius Lyceum uit Amsterdam Nieuw-West voerde zij Portal 006 uit en dat heeft geleid tot deze publicatie, waarin de verhalen van de leerlingen centraal staan.

- Elisa van Joolen -
Ontwerper en curator Warehouse - A Place for Clothes in Context
We sluiten af met een performance van Lemuël de Graav, die in 2020 het Internationale Verhalenwedstrijd ILFU won.

- Lemuël de Graav -
Schrijver, filmmaker en artiest

De aflevering wordt gepresenteerd door Maurice Seleky (hoofd marketing en communicatie) en Margriet Schavemaker (artistiek directeur)

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ (TERUG) KIJKEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
De uitzending is op deze pagina te zien op 1 april vanaf 20.30 uur. Terugkijken kan ook via ons YouTube kanaal dus ook via deze pagina. Salto zendt onze uitzendingen ook via de televisie uit, als wel op hun website (maandag om 22.00 uur en zaterdag om 10.00 uur).
YouTubewww.youtube.com/ahmamsterdam
Saltowww.salto.nl

Vergeet niet om ook gelijk te abonneren op ons YouTube kanaal om altijd op de hoogte blijven van onze uitzendingen en andere video's!

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ AFLEVERINGEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Kijk de vorige AM LIVE afleveringen terug via www.amsterdammuseum.nl/tv/archive

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ PODCAST ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Wil je de uitzending terugluisteren? Ga dan naar www.amsterdammuseum.nl/podcast