Home - Tv

Collecting the City - We built this city on (Indo)rock & roll

Bij Indorock denk je aan Den Haag, maar ook Amsterdam was kraamkamer van deze muziekstroming!

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ COLLECTING THE CITY ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

In 2025 viert Amsterdam zijn 750ste verjaardag. Hoe ziet de stad er dan uit? Wie zijn de mensen die de stad maken tot wat ze is? Welke verhalen en objecten zouden bewaard moeten worden? Wat is de connectie tussen de verhalen?

Deze vragen vormen het uitgangspunt voor het verzamelproject Collecting the City: verhalen van de stad. In vijf jaar tijd (2021-2025) zullen we door middel van diverse activiteiten met Amsterdammers in gesprek gaan en ondersteunen bij het vertellen van hun verhalen.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ WE BUILT THIS ON (INDO)ROCK & ROL ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Bij Indorock denk je aan Den Haag, maar ook Amsterdam was kraamkamer van deze muziekstroming.

Tussen 1945 en midden jaren 1960 verhuisden rond de 350.000 Indische Nederlanders vanuit voormalig Nederlands-Indië en Indonesië naar Nederland.

Ook Amsterdam kreeg veel nieuwe inwoners met een Indische achtergrond en velen van hen werden gehuisvest in de uitbreidingswijken Westelijke Tuinsteden, tegenwoordig Amsterdam Nieuw-West. De opkomende jeugdcultuur in die wijken ging hand in hand met de opkomst van nieuwe muziekstijlen. Daarbinnen nam de Indorock een prominente plaats in, een eigen sound waarmee ‘de Indo’s’ hun naam in Nederland, maar ook internationaal wisten te vestigen.

Tijdens deze uitzending spreken wij met Indorockers van het eerste uur.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ PROGRAMMA ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

In deze uitzending, onder leiding van Gonca Yalciner van het Amsterdam Museum en Elsbeth Vernout van Riboet Verhalenkunst, nemen we een kijkje in de muziekgeschiedenis van Indorock en zijn helden van Amsterdam aan de hand van beelden, geluid en prachtige verhalen.

Bespreken we met Anouk de Wit over de expositie ‘We built this city on rock & roll’ die momenteel te zien is in het Van Eesteren Museum, krijgen we een mini-college over de Tielman Brothers, praten we over de documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ van Hetty Naaijkens over de belangrijke rol van de Indische-Nederlanders in de Nederlandse popmuziek.

Gaan we in gesprek met Raymond Berghahn over zijn tijd bij de Indorockband Candy Kids, blikken we met Ronnie Dumas terug op de Indorockjaren in Amsterdam Nieuw-West, de optredens op de Zeedijk en kijken wij samen naar een reportage over zijn huisband van Stichting De Brug in Amsterdam Geuzenveld, Suara Jembatan.

We sluiten af met een gitaarsolo van de jonge en talentvolle Moos de Walle, die Indorock met de paplepel ingegoten kreeg.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ GASTEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Anouk de Wit (Directeur Van Eesteren Museum)
Martijn Grootendorst (lid Riboet Verhalenkunst)
Wendy Ripassa (lid Riboet Verhalenkunst)
Raymond Berghahn (Indorocker)
Ronnie Dumas (Indorock-pionier)
Moos de Walle (songwriter en muzikant)

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ (TERUG) KIJKEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

De uitzending is live op deze pagina te zien op 20 mei vanaf 20.30 uur. Terugkijken kan ook via ons YouTube kanaal maar ook op onze website. Salto zendt onze uitzendingen ook via de televisie uit, als wel op hun website op maandag 22:00 uur en zaterdag 10:00 uur.

Website: www.amsterdammuseum.nl/tv
YouTube: www.youtube.com/ahmamsterdam
Salto: www.salto.nl

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ AFLEVERINGEN ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬